- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски председник одбио да иде на самит НАТО-а: Колико ће нас коштати "коначна победа" Украјине?

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаРумен Радев
Румен Радев - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2024
Пратите нас
Бугарски председник Румен Радев изјавио је данас да неће прихватити да влада претвори Бугарску у неограниченог донатора за рат у Украјини "до коначне победе".
"Онима који су припремили и прихватили ову позицију није јасно шта значи коначна победа – како ће се она остварити, колико ће нас коштати у смислу времена, новца, ресурса и пре свега ризика, јер са сваким даном ризик од овог рата за нас расте. Дубоко сумњам да ли им је јасно шта значи за саму Украјину да се бори до коначне победе и шта ће украјинским Оружаним снагама, војном особљу, од саме инфраструктуре и привреде земље остати за ову дугорочну победу", истакао је Радев.
Он је подсетио да је данас у бугарском парламенту одржано важно саслушање у вези са националним оквирним ставовима за предстојећи самит НАТО-а у Вашингтону.
Радев је поручио да бугарска влада дугује објашњење не само народним представницима, већ свим бугарским грађанима о томе које обавезе преузима у њихово име за рат у Украјини, преноси БТА.
"Не слажем се са опредељењем за конкретну финансијску помоћ која никако није мала и за наоружавање Украјине, као ни са обавезом да обезбедимо оружје из арсенала бугарске војске пре него што добијемо заменске узорке... Зато никада нисам стајао иза неадекватних и бескичмених позиција, зато сам одбио да идем да браним такву позицију", рекао је Радев, који крајем прошлог месеца није прихватио предлог Савета министара да предводи бугарску делегацију и учествује на састанку шефова држава и влада у Вашингтону.
Он је истакао да инсистира на модернизацији бугарске војске, на јачању капацитета националне одбране и на повећању компатибилности са савезницима из НАТО-а.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала