- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Гутереш: ШОС има моћ да постигне мир

© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Уђи у базу фотографијаГенерални секретар УН Антонио Гутереш
Генерални секретар УН Антонио Гутереш - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2024
Пратите нас
Шангајска организација за сарадњу (ШОС) има моћ да постигне мир који је потребан свуда – на Блиском истоку, у Украјини, Африци и Авганистану, изјави оје генерални секретар УН Антонио Гутереш на састанку у Астани у формату ШОС плус.
„Уједињене нације су спремне да сарађују са ШОС-ом у борби против тероризма у целом свету. ШОС као највећа регионална организација на свету има моћ и одговорност да постигне мир“, рекао је Гутереш.
Према његовим речима, глобални изазови не могу се решавати само на међудржавној основи, сада је време да се поново потврди приврженост мултилатерализму са централном улогом УН у овом систему односа.
Он је додао да централни циљ мултилатералног система треба да буде мир, који је услов одрживог развоја и остваривања људских права.
„Потребан нам је мир на Блиском истоку, почевши од моменталног прекида ватре у Гази... Потребан нам је мир у Украјини, заснован на Повељи УН и међународном праву. Потребан нам је мир од Судана до Сахела, од Демократске Републике Конго до Сомалије, од Мјанмара до Хаитија. Потребан нам је мир у Авганистану и инклузивна влада (тамо)“, оценио је генерални секретар УН.
Он је додао да владе широм света хитно морају да регулишу вештачку интелигенцију и договоре се о системима за управљање ризицима које представља вештачка интелигенција.
Вештачка интелигенција има огроман потенцијал да убрза одрживи развој за добробит свих, али он надмашује регулативу, погоршава дисбаланс снага, још више концентришући богатство, подривајући људска права и повећавајући тензије и поделе. Хитно нам је потребно пуно ангажовање влада, које раде са технолошким компанијама, научним круговима и цивилним друштвом како бисмо се договорили о системима за управљање ризицима за вештачку интелигенцију, као и праћење и ублажавање штете“, нагласио је он.
Овај процес захтева учешће свих земаља, а не само богатих, а Уједињене нације су спремне да пруже платформу за њега, закључио је Гутереш.
У оквиру самита Шангајске организације за сарадњу (ШОС) у престоници Казахстана одржава се састанак у формату ШОС плус.
Тај формат подразумева и учешће држава посматрача и партнера у дијалогу. Тема састанка је „Јачање мултилатералног дијалога – тежња ка одрживом миру и развоју“.
Шефови држава-чланица ШОС у Казастану - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2024
РУСИЈА
Кључне тачке завршне декларације потписане у Астани
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала