- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лукашенко: Запад види свет као своју имовину

© POOL / Уђи у базу фотографијаПредседник Белорусије Александар Лукашенко
Председник Белорусије Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2024
Пратите нас
Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да је сукоб у Украјини изазван филозофијом Запада у којој он на свет гледа као на своју имовину.
„Вашингтонско-лондонски хегемон посматра свет као своју својину. За њега популација планете од више милијарди не представља људе, већ средство за постизање личног благостања. То је читава политичка економија. То је главни разлог бројних изазова у области међународне безбедности. У оквиру те филозофије је и изазван сукоб у Украјини, који траје до данас. Знамо из ког разлога“, рекао је он на састанку у Астани у формату ШОС плус.
Према његовим речима, свет је данас у дубокој кризи.
„Сви смо ми учесници озбиљних системских промена у светској политици. Те промене су засноване на рађању глобалног мултиполарног система међународне безбедности и сарадње. Међутим, ‘златна милијарда’није задовољна овом перспективом“, приметио је Лукашенко.
Према његовим речима, Запад је, колонизацијом и немилосрдним искоришћавањем свих других земаља, вековима пиратским методама стварао темеље свог богатства, политичке, економске и војне надмоћи.
Белоруски лидер такође је навео да расте улога ШОС у светској политици.
„Овде се међусобно слушају и чују, не диктирају своју вољу, иако организација представља светске гиганте“, истакао је он.
Како је навео, Белорусија сматра да је приоритет Шангајске организације за сарадњу да реши питање стварања механизма за билатерална плаћања у националним валутама.
„Практична сарадња треба да буде појачана у целој свеобухватној агенди ШОС. Предлажем да се почне са финансијама. Белорусија сматра да је механизам билатералних плаћања у националним валутама и колективна финансијска институција ШОС приоритетно питање“, закључио је Лукашенко.
У престоници Казахстана у оквиру самита Шангајске организације за сарадњу (ШОС) одржава се састанак у формату ШОС плус.
Тај формат подразумева и учешће држава посматрача и партнера у дијалогу. Тема састанка је „Јачање мултилатералног дијалога – тежња ка одрживом миру и развоју“.
Председник Русије Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2024
СВЕТ
Путин: Мултиполарни свет већ је постао реалност
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала