- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Пожари на Тасосу, многима у Грчкој стигло упозорење због невремена

© AP Photo / (TEL)Ватрогасци гасе пожар након експлозије у Кенији
Ватрогасци гасе пожар након експлозије у Кенији - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2024
Пратите нас
Удари грома изазвали су у среду два пожара на грчком острву Тасос, дан након што су ватрогасне снаге укротиле шумске пожаре изазване јаким ветровима на друга два острва.
Више од 32 ватрогасца уз помоћ 13 ватрогасних возила, једне летелице и два хеликоптера покушавали су да угасе пламен који прождире шумско земљиште на два фронта на острву у северном Егејском мору 306 км северно од Атине, саопштила је ватрогасна бригада.
Шумски пожари су последњих година постали чешћи и разорнији у Грчкој због климатских промена, а грчка Служба цивилне заштите упозорила је на још нестабилније време у среду и четвртак, наводећи да се очекују олује са великом учесталошћу грмљавина и градом.
Највише ће бити погођене централна и северна Грчка.
Грчки премијер Киријакос Мицотакис упозорио је ове недеље на опасно лето са шумским пожарима након дуготрајне суше и неуобичајено јаких налета ветра за ову сезону.

Стигло упозорење због невремена

Грађанима и туристима у Солуну, Лариси и другим областима северне Грчке стигло је упозорење у виду СМС поруке за хитне случајеве због невремена које се очекује у току дана.
У поруци је наведено да се временске неприлике, попут града и грмљавине, очекују од раних јутарњих сати до поднева, преноси Катимерини.
"Избегавати прелажење бујица и потока, пешице или возилом, током невремена и падавина, рад и активности на отвореном. Требало би избегавати пролазак испод великог дрвећа и постављених знакова. Не држати укључене електричне уређаје или телефон, јер гром може проћи кроз жице. Избегавати додиривање водоводних цеви (кухиња, купатило), јер су они проводници струје", наводи се у упозорењу.
Додаје се и да је савет, ако се неко нађе на отвореном током невремена, да се не приближава металним предметима, као што су аутомобили, бицикли или опрема за камповање, као и да ако је неко у мору, требало би одмах да изађе.
Невреме се очекује и у Тесалији, на острвима Споради, централној и источној Стереји (укључујући Атику), источном Пелопонезу и на Евији.
Како ЕРТ преноси, у централним, источним и северним пределима предвиђају се кише и олује, а од вечери се очекује постепено слабљење.
Очекује се да ће температуре пасти на 28 степени, док ће на Криту температуре достићи 31 степен.
У Солуну се очекује пролазна облачност са кишом и местимично јаким невременом, а температуре ће се кретати од 20 до 28 степени.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала