- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија спремна да покрене производњу ракета средњег и кратког домета

© Sputnik / Alexey Filippov / Уђи у базу фотографијаПостављање ракете-носача "Сојуз-ФГ" са бродом "Сојуз МС-09" на првој лансирној рампи "Гагарин" космодрома "Бајконур"
Постављање ракете-носача Сојуз-ФГ са бродом Сојуз МС-09 на првој лансирној рампи Гагарин космодрома Бајконур - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2024
Пратите нас
Русија је спремна да почне производњу ракета средњег и кратког домета – одговарајуће инструкције индустрији су већ дате, а развојни рад у том правцу је у току, изјавио је руски председник Владимир Путин.
„Ако се сећате, рекао сам да, с обзиром на то да су се САД повукле из тог споразума и најавиле да почињу са производњом, и ми сматрамо да имамо право да започнемо истраживачко-развојне радове, а у будућности и производњу. Спроводимо те радове истраживања и развоја, спремни смо да покренемо производњу. У принципу, већ смо дали одговарајуће инструкције индустрији“, рекао је Путин.
Како је додао, уколико Америка распореди своје ракете средњег и кратког домета у било ком региону света, Москва је спремна да одговори истом мером.
„Што се тиче распоређивања, говорио сам да уводимо мораторијум на могуће распоређивање наших система све док се ти ракетни системи не појаве у неком региону света. А ако се ракетни системи средњег и кратког домета америчке производње негде појаве, онда задржавамо право да делујемо реципрочно. Све остаје онако како смо и говорили“, истакао је руски лидер.
Споразум о ликвидацији ракета средњег и кратког домета је престао да важи 2. августа 2019. године. Руски лидер Владимир Путин је изјавио да је Москва спремна да не распоређује ракете 9М729 на европском делу земље, али уз реципрочне кораке НАТО-а. Међутим, Путин је недавно рекао да Америка данас не само да производи ракете средњег и кратког домета, него их и пребацује у Европу – на војне вежбе у Данску.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала