- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Белорусија постала чланица ШОС

© POOL / Уђи у базу фотографијаСамит Шангајске организације за сарадњу (ШОС)
Самит Шангајске организације за сарадњу (ШОС) - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2024
Пратите нас
У Астани у Казахстану је почео састанак савета шефова држава Шангајске организације за сарадњу (ШОС).
На њему учествују шефови држава и чланови влада Русије, Казахстана, Индије, Ирана, Кине, Киргизије, Пакистана, Таџикистана, Узбекистана, Белорусије, Монголије, Азербејџана, Катара, Уједињених Арапских Емирата, Турске и Туркменистана, као и генерални секретар ШОС.
Самит је почео церемонијом потписивања докумената о пријему Белорусије у асоцијацију.
Земље ШОС претвориле су ову организацију у једну од најутицајнијих и најауторитативнијих структура, а интересовање за њу расте у целом свету, изјавио је на почетку седнице председник Казахстана Касим-Жомарт Токајев.
„Заједничким напорима, јачањем шангајског духа и промовисањем шангајских принципа, претворили смо ШОС у једну од најутицајнијих и најауторитативнијих међународних структура. Захваљујући јединствености и огромном потенцијалу наше асоцијације, интересовање за њу у свету стално расте“, рекао је Токајев.
„Овај дан ће ући у историју Белорусије“, рекао је Лукашенко по потписивању документа о приступању.
Белоруски председник је скренуо пажњу на симболику чињенице да је година пријема Белорусије у ШОС 80. годишњица ослобођења Белорусије од нацистичких освајача.
„У нашој моћи је да уништимо зидове униполарног света, нахранимо људе, елиминишући многе противречности и сукобе због друштвене неједнакости, несташице хране и ресурса“, истакао је он.
Према његовим речима, самољубиви Запад није успео да изгради глобални систем безбедности.
„У XXI веку потребно је изградити истинску и недељиву глобалну безбедност. При томе, иницијативу за то терба да преузму земље глобалне већине морају, јер самољубиви, егоистични Запад није био способан за то“, приметио је Лукашенко.
Догађај се одржава под слоганом „Јачање мултилатералног дијалога – тежња ка одрживом миру и развоју“.
Учесници самита планирају да потпишу пакет од 24 заједничка документа, као и да усвоје завршне декларације и изјаве којом се потврђује приврженост учесника асоцијације принципима добросуседства и јединства.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала