- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Вучић: Да је неко друго време - не би се приштински „бајрактари“ дуго задржали у ваздуху /видео/

© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић саопштио је да су дронови "бајрактари", примећени из правца Ђаковице 5. и 20. јуна до висине 5.800 метара са намером извиђања позиције Војске Србије, послати из Приштине.
Он је додао да би било дугачије да је сада друго време.

"Да је неко друго време, не би се дуго задржали у ваздуху, али пошто је то простор под контролом Кфора, ми то поштујемо. Тако да, они раде свој посао, ми радимо свој посао. То за нас би био никакав проблем да дефинишем на тај начин", казао је председник Србије.

Он је додао је постоји више циљева тих извиђачких акција.
" Не бих да говорим о свим њиховим циљевима, али један је сагледавање оперативних способности наше војске", нагласио је Вучић.
Вучић је изјавио да је данашња вежба с бојевим гађањем "Ватрени удар 2024", на Пасуљанским ливадама, била посвећена пре свега беспилотним летелицама и вези које беспилотне летелице остварују са другим системима, као и да су грађани могли први пут да виде дејствовање дронова домаће производње Комарац 2.
Најавио је да се очекује да у септембру имамо првих 1.000 дронова Комарац наше производње.
Председник је истакао да је поносан на оно што је видео, као и грађани Србије.
"Први пут смо могли да видимо дејствовање Комарца 2, СМ1, први пут смо могли да видимо избацивање ових 12 мина БД2 ако се не варам, дакле могли смо да видимо и доношење муниције беспосадног Малог Милоша и дејство не само митраљеско Малог Милоша већ и ракетног бацача које је било изузетно прецизно. Могли смо да видимо изузетне поготке Пасарса, Корнета, коришћење и ракета из Пасарса али наравно и топова 40 мм", рекао је Вучић.
Казао је да су грађани могли да виде и дејство Корнета на даљини већој од 4.000 метара и како су невероватном прецизношћу погодили непријатељске танкове.
"Изузетно и дејство Орлова и хеликоптера и свега другог што смо данас могли да видимо од наших снајпериста и специјалаца који су са великим Милошима завршавали посао. Желим да честитам свим војницима, тих 1.321 који су учествовали данас у овој вежби", навео је Вучић.
© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆВатрени удар 2024
Ватрени удар 2024 - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2024
Ватрени удар 2024
Како је рекао, ми ћемо морати још много да радимо и правимо још много тога, као и још много да купујемо.
"Хоћу да се захвалим и нашим мађарским пријатељима који су данас заједно са нама. Ми имамо све ближу сарадњу са Мађарском и свакој нашој вежби они присуствују и свакој њиховој ми присуствујемо. Наша сарадња је изузетна. Данас сте могли да видите и БТР возила први пут које смо добили из Мађарске и веома сам срећан због те сарадње и верујем да ће и сарадња наше две војске бити све ближа на билатералном нивоу, не улазећи у било какве војне алијансе", навео је Вучић.
Казао је да су грађани могли да виде и изузетно дејство наших Гвоздика 122 мм, као и изванредно дејство Пламена 128 мм и наших Нора.
"Гађано је са 16 км раздаљине, тако да заиста сам поносан на то како је данас изгледало, али мораћемо још много да вежбамо, да радимо и још много тога да набављамо и производимо", рекао је Вучић.
Казао је да се поред производње Комараца, ради и са летелицама Врабац и Осица.
"Честитам нашим војницима уз оцену - врло добро", поручио је Вучић.
Вежби су присуствовали и председник владе Милош Вучевић, министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић.
© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆВатрени удар 2024
Ватрени удар 2024 - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2024
Ватрени удар 2024
На вежби "Ватрени удар 2024" је увежбавано извођење борбених дејстава уз употребу беспилотних ваздухоплова за извиђање и ватрену подршку, са циљем унапређења способности прикупљања и дистрибуције обавештајних података и ефикасности ватрене подршке на савременом бојишту, као и провере функционалности организације и јединица Војске Србије.
© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆВатрени удар 2024
Ватрени удар 2024 - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2024
Ватрени удар 2024
Приказана су дејства ПВО система панцир С1 и Пасарс, противоклопни систем корнет М, дронови самоубице СМ-1,СМ-2, комарац и осица, модернизованог вишецевног лансера ракета Огањ М17, дејство самоходних хаубица Нора Б52, самоходне хаубице Гвоздика, дејство вишенаменског бомбардера Орао Ј22, дејство транспортног авиона АН26, и биће приказ новог средства оклопног пешадијског транспортера БТР.
© Tanjug / VLADIMIR ŠPORČIĆВатрени удар 2024
Ватрени удар 2024 - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2024
Ватрени удар 2024
Учесници вежбе су јединице Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, снаге за специјална дејства и противелектронску борбу, као и стручњаци из Војнотехничког института и на њој је ангажовано око 1500 припадника Војске Србије и више од 300 борбених средстава.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала