- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Белорусија јача јужну границу – могуће оружане провокације Украјине

© Sputnik / Виктор Толочко / Уђи у базу фотографијаБелоруски војници у Гомељској области
Белоруски војници у Гомељској области - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2024
Пратите нас
Присуство специјалних снага на граници Украјине и Белорусије може да значи да Кијев спрема пребацивање диверзантских група на белоруску територију, саопштио је начелник Генералштаба Оружаних снага Белорусије генерал-мајор Владимир Купријањук.
Он је додао да се присуство артиљерије и оклопне технике посматра као могући елемент борбене подршке њихових дејстава.
Ситуација на граници Белорусије и Украјине остаје напета, НАТО у близини западних граница републике такође наставља да повећава своје присуство, оценио је генерал-мајор.
„Данас је само на територији Пољске и балтичких земаља распоређено 10 мултинационалних борбених тактичких група укупне бројности више од 11 хиљада војника. То не укључује војне формације националних оружаних снага наших суседа. Штавише, руководство НАТО реализоваће планове који подразумевају повећање војног присуства на подручју држава које се граниче са нама. У том смислу, ситуација на нашој јужној граници такође остаје сложена и напета“, истакао је Купријањук.
Бројност групе „Север“, према процени белоруске стране, износи 115 хиљада људи, при чему је 15 хиљада концентрисано непосредно на украјинско-белоруској граници.
Према његовим речима, на белоруско-украјинској граници остаје висока вероватноћа оружаних провокација са украјинске стране.
„Не смањује се интензитет провокационих демонстративних дејстава украјинских формација, укључујући уз ангажовање беспилотне авијације, која је више пута нарушила нашу државну границу“, рекао је он на брифингу.
Минск је услед војне активности на Украјини у пограничној области са Белорусијом појачао заштиту јужне границе, казао је Купријањук.
Он је поручио да ће Белорусија и савезници реаговати на све покушаје провокација на украјинској граници.
Истовремено, генерал-мајор је изразио наду да ће бити избегнут даљи пораст ескалације.
„Надамо се да ће нас чути и да ћемо успети да избегнемо даљу ескалацију“, поручио је Купријањук.
Претходно, у Белорусији је подигнута борбена готовост неких видова војске, између осталог Ратног ваздухопловства и ПВО, због активирања украјинских снага у пограничним подручјима, саопштио је председник Белорусије Александар Лукашенко.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала