- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ко је будући британски премијер Кир Стармер и шта је говорио о Србији

© AP Photo / Kin CheungКир Стармер
Кир Стармер - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2024
Пратите нас
Лидер Лабуристичке странке, правник Кир Стармер (61), на путу је да постане следећи британских премијер, након што је његова странка освојила огромну већину на јучерашњим парламентарним изборима и тако окончала четрнаестогодишњу владавину конзервативаца.
Стармер је изабран за лидера странке после Џеремија Корбина 2020. године, одмах након што је странка претрпела свој највећи пораз на општим изборима у последњих 85 година.
Претходно је био на челу Краљевске тужилачке службе и директор Јавног тужилаштва. По завршетку правног факутета, Стармер је радио као адвокат и специјализовао се за људска права.

Шта је Стармер говорио о Србији

Између осталог, заступао је Хрватску у тужби коју је 1999. године поднео званични Загреб, тужећи власти у Београду за геноцид који су снаге СФРЈ и СР Југославије наводно починиле на хрватској територији.
"Мотив српског руководства био је да доминира трећином хрватске територије, али начин присвајања територије открива намеру српског вођства и ЈНА… да трајно искорени хрватско становништво како би се она претворила у државу под српском доминацијом", рекао је нови британски премијер током суђења пред Међународним судом правде 2014. године.

Однос према украјинској кризи

На парламентарним изборима 2024. године, изборни програм лабуриста укључивао је ресетовање односа са ЕУ: странка планира да склопи нови безбедносни пакт између Велике Британије и ЕУ у циљу јачања сарадње и обнове односа са кључним европским савезницима, укључујући Француску и Немачку. Они ће такође тежити склапању нових билатералних споразума.
Лабуристи су саопштили да је њихова приврженост НАТО-у као камену темељцу европске и глобалне безбедности „непоколебљива“. Такође су обећали да ће наставити са војном, финансијском, дипломатском и политичком подршком Украјине. Лабуристи су поручили да желе да помогну Украјини да зацрта јасан пут ка чланству у НАТО.
Током прошлогодишње посете Кијеву Стармер се састао са украјинским председником Владимиром Зеленским и рекао да уколико буду одржани избори и дође до промене власти, став о Украјини ће остати исти.
Лабуристи истичу да су САД „незамењив савезник“. Они намеравају да наставе сарадњу са Вашингтоном „на основу заједничких вредности и интереса, између осталог у областима економске сарадње, одбране и обавештајних служби“.
Такође су саопштили да ће дугорочни мир и безбедност на Блиском Истоку бити у центру пажње партије у наредном периоду. Лабуристичка влада намерава да настави да инсистира на хитном прекиду ватре у Гази, ослобађању свих талаца и поштовању међународног права.
Стармер је био противник инвазије на Ирак, чији је можда и најгласнији заступник био управо некадашњи шеф британске владе и лидер Лабуристичке странке Тони Блер.
Он је поставио за своју мисију да Лабуристичку партију повуче назад у центар и учини је поново „изборном“, у пројекту који му је донео и похвале и критике.
Четири године касније Стармер се спрема да преузме највиши посао у Британији.
Критиковали су га због недостатка харизме, али су се његови напори да лабуристе одведе назад у центар британске политике исплатили.
Током вођења странке, Стармер је методично замрзавао елементе крајње левог крила лабуриста, социјалистички настројеног, који је ојачао под претходним лидером лабурсита Џеремијем Корбином.
Иако су лабуристи можда изгубили по којег лево оријентисаног гласача, у целини Стармер је имао победничку стратегију.
Проглашен је витезом 2014. године за заслуге у кривичном правосуђу.
Рођен је у јужном Лондону 2. септембра 1962. године. Док је радио као адвокат упознао је своју супругу Викторију која ради за британску Националну здравствену службу и са којом се оженио 2007. године. Имају двоје деце.
Британски медији наводе и да је Стармер навијач лондонског фудбалског клуба Арсенал, преноси Танјуг.
Риши Сунак, премијер Велике Британије - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2024
СВЕТ
После 14 година – збогом конзервативци: Сунак признао пораз и честитао победу Стармеру
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала