- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Огласио се Борељ: Орбан није добио никакав мандат од ЕУ да посети Москву

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2024
Пратите нас
Премијер Мађарске Виктор Орбан није добио никакав мандат од Савета ЕУ за посету Русији, изјавио је шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ, истакавши да Брисел искључује званичне контакте са Москвом.

„Премијер Орбан није добио било какав мандат од Савета ЕУ да посети Москву. Став ЕУ у вези са руском агресијом против Украјине огледа се у многим закључцима Европског савета. Тај став искључује званичне контакте ЕУ са председником (Русије Владимиром) Путином“, наводи се у саопштењу Бореља.

Како је истакао, могућа посета Орбана Русији може да се реализује само у оквиру билатералних односа Будимпеште и Москве.
Коментаришући писања медија о могућој посети Орбана Москви, портпарол Кремља Дмитриј Песков није желео ни да потврди ни да демантује те наводе.
Дан раније је одлазећи шеф Европског савета Шарл Мишел изјавио да Мађарска нема овлашћења да разговара са Русијом у име Европске уније. Он је истакао да ЕУ инсистира на томе да се никакви преговори о сукобу не могу одржати без Кијева. Мађарска је 1. јула званично преузела председавање у Савету Европске уније.
Орбан је 2. јула посетио Кијев. Након тога министри спољних послова Русије и Мађарске Сергеј Лавров и Петер Сијарто обавили су телефонске разговоре.
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2024
Специјална операција у Украјини
Орбан одговорио Бриселу: У контактима са Русијом и Украјином Мађарска делује у своје име
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала