- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пометња на Западу због Орбанове посете Москви: Како је реаговала ЕУ, а како Америка?

© Sputnik / Alexey Maishev / Уђи у базу фотографијаКонференција за новинаре након састанка мађарског премијера Виктора Орбана и руског председнка Владимира Путина у Москви
Конференција за новинаре након састанка мађарског премијера Виктора Орбана и руског председнка Владимира Путина у Москви - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2024
Пратите нас
Састанак мађарског премијера Виктора Орбана и руског председника Владимира Путина који је данас одржан у Москви изазвао је бројне негативне реакције на Западу.
Портпарол Беле куће Карин Жан Пјер изјавила је да је став америчке администрације да Орбанова посета Москви неће допринети регулисању кризе у Украјини.
„Забринути смо чињеницом да се премијер Орбан одлучио на посету Москви. Та посета не доприноси миру и контрапродуктивна је у погледу промовисања суверенитета, интегритета и независности Украјине“, рекла је она.
С тим у вези, амбасадор САД у Мађарској Дејвид Пресман оценио је да је у погледу Орбанове посете Москви „реч о користи, а не о миру, и да то се тиме чини огромна медвеђа услуга Мађарима и односима Мађарске и њених савезника“.
Према његовом мишљењу, Орбан неће имати право да се назива миротворцем све док не буде захтевао да „Русија прекине борбена дејства у Украјини уз поштовање суверенитета и територијалног интегритета те земље“.

Негативне реакције и у ЕУ

Европска комисија се придружила критикама посете Виктора Орбана Русији, назвавши је „погрешном”. Шеф Европске комисије Урсула фон дер Лајен и портпарол ЕК Ерик Мамер поручили су да „мир неће зауставити Русију, само јединство и одлучност”.
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ оценио је да Орбан није добио никакав мандат од Савета ЕУ за посету Русији и навео да Брисел искључује званичне контакте са Москвом.

Негодовање Немачке

Неговања су изнета и у Немачкој. Председник спољнополитичког одбора Бундестага Мајкл Рот сматра да би Мађарска требало да поднесе оставку на председавање Саветом ЕУ, које је 1. јула прешло на Будимпешту на шест месеци.
„То што Орбан срамотно злоупотребљава своје председавање Саветом ЕУ и одлази у Кремљ без мандата је скандал. Он подрива основне принципе спољне политике ЕУ. Или нека мађарска влада поштује своју тренутну улогу у ЕУ, или мора поднети оставку“, написао је Рот на на друштвеним мрежама.
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто, који је пратио Орбана на радној посети Русији, изјавио је новинарима у руској престоници да је Мађарска суверена држава и да не намерава да обраћа пажњу на критике Запада. Он је такође оценио да ће преговори Орбана и Путина допринети проналажењу решења за украјинску кризу.
Преговори Путина и Орбана одржани су у петак у Кремљу и трајали су више од два и по сата. Посета мађарског премијера била је прва посета једног западног лидера Русији од априла 2022. године. Посету је иницирала Будимпешта.
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2024
СВЕТ
„Блиски сусрет“ на мрежи Икс — како је Орбан „поклопио“ Бореља
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала