- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Служен парастос Србима из сребреничког села Крњићи

© Sputnik / Лола ЂорђевићУпаљене свеће за покој душе
Упаљене свеће за покој душе - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2024
Пратите нас
У порти Цркве Светог Пророка Илије у сребреничком селу Крњићи служен је парастос за 24 српска цивила и војника из овог села, од којих су 17 убили припадници муслиманских снага из Сребренице 5. јула 1992. године.
Чланови породица страдалих, делегације општине и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата из Сребренице положили су цвеће уз спомен-плочу у порти овдашње цркве коју су подигли мештани, уз помоћ Борачке организације и Владе Републике Српске, преноси РТРС.
Тиме је одата почаст страдалима и обележене 32 године од свирепог убиства мештана овог српског села.
Муслиманске снаге су 5. јула 1992. године упали у српско село Крњићи где су поубијали све становнике које су стигли, а углавном су то били старији цивили.
Тог дана, између осталих, убијен је непокретни сеоски учитељ у пензији Васо Парача, чије је тело спаљено на ватри коју су у кући наложили његови бивши ученици.
Неке од жртава пронађене су унакажене и у фази распадања тек 15 и више дана након убиства.
Преживели мјештани Крњића причају да су тог трагичног дана, осим учитеља Васе, убијени директор школе у Скеланима Раде Тримановић, старица Сока Вујић, те свештеник Бобан Лазаревић који је убијен док је обављао верски обред.
Као и у осталим српским селима око Сребренице, у муслиманском нападу опљачкана је сва покретна имовина, а попаљена и уништена непокретна имовина како би се уништили трагови српског постојања на овом простору.
За злочине над цивилима у Крњићима нико није одговарао као ни за бројне масовне злочине које су над Србима у средњем Подрињу починиле муслиманске снаге из Сребренице под командом Насера Орића.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала