Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић открио о чему је разговарао са руским званичником: 23 теме, укључујући и извоз муниције

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је са замеником министра иностраних послова Руске федерације Александром Грушком разговарао на 23 теме, међу којима је био и извоз муниције.
„Ја сам покренуо питање извоза муниције. Ми то од тога морамо да живимо, Они су покренули многе друге теме, од железнице, Ђердапа, до присутства у Швајцарској на самиту, до свега другога, али ја сам био тај који је покренуо ово питање. Тек толико да вас обавестим, само да имате у виду да је реч о још једној неистини и ништа више. И говорили смо о томе и разјаснили све“, додао је Вучић.
Коментаришући наводе појединих медија да руски председник Владимир Путин није хтео да му се јави и да је заменик руског шефа дипломатије Александар Грушко, који је недавно боравио у Србији, брзо напустио нашу земљу, Вучић је рекао:
„Ми имамо добре односе и међусобно поштовање, а то подразумева да када неко пожели да разговара тај разговор и добије. Докажите ми кад нисам добио разговор са њим и нећу више бити председник“.
Он је подсетио да је заменик министра спољних послова Русије Александар Грушко остао три дана у Србији и да је имао састанке и са Брнабићевом, Вучевићем и Ђурићем.
„Са Ђурићем је разговарао више од три сата“, додао је.
Нагласио је да је најважније да се укаже на позицију Србије упркос хибридном рату чији је циљ да увуче Србију у регионалне сукобе.
„Зато ћемо морати чешће да реагујемо и говоримо шта је истина а шта није“, казао је Вучић.
Одговарајући на питање новинара да ли заиста има контакт са руским председником Владимиром Путином, пошто се стиче утисак да председник РС Милорад Додик много чешће путује у Русију, Вучић је рекао да је и он имао позиве за сваки од тих форума на којима је Додик био.
"Сматрао сам да није време и да није тренутак, чувајући тешко стечану позицију Републике Србије, да будемо једина европска земља која није увела санкције Руској Федерацији. То је била моја одлука. Хвала нашим руским пријатељима на позиву", рекао је Вучић.
Он је додао да је са руском страном имао важне разговоре и важне консултације по свим питањима.
"Бескрајно им хвала на подршци коју су нам пружили за резолуцију у УН. Ја мислим да они дугују велику захвалност Србији што је то једина земља у Европи која није увела санкције Руској федерацији. То није ни Мађарска, то није ни Босна и Херцеговина", нагласио је Вучић.
Како је рекао, у складу са тим, труди се да наш брод који се налази, како је рекао, у не тако доброј ситуацији, уводи у мирну луку.
"Ја сам председник Србије. Суверене и независне земље. Успешно, веома, веома успешно водим брод који се зове Србије. Економски најбржи напредује у целој Европи. У миру. Без икаквих санкција од било кога. На европском путу, чувајући своје пријатељство и са Русијом, унапређујући га и унапређујући своје пријатељство и са Народном Републиком Кином. Мало ко то у свету може, мало ко то у свету успева. Наставићу то да радим још ове три године", поручио је Вучић.
Аљбин Курти  - Sputnik Србија, 1920, 05.07.2024
СРБИЈА
Вучић: Курти је тај који воли рат - чезне да у униформи глуми малог Зеленског на Балкану /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала