Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Борут Пахор: Лајчак ме звао још у марту, али се онда нешто променило у Бриселу

© Sputnik / Лола ЂорђевићБорут Пахор
Борут Пахор - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2024
Пратите нас
Бивши председник и премијер Словеније Борут Пахор каже да би могао да промени игру у дијалогу Београда и Приштине уколико би био именован за специјалног изасланика ЕУ и да га је још у марту у Брисел позвао специјални изасланик Мирослав Лајчак, који га је питао да ли би био спреман да размислим о наставку његовог рада ако добије мандат Савета ЕУ.
Пахор је био међу наведеним кандидатима да замени Мирослава Лајчака на месту изасланика ЕУ за дијалог. Али, Савет министара ЕУ одлучио је да продужи Лајчаков мандат до јануара 2025. године.
Пахору није јасно шта се десило у Бриселу када је тако одлучено.
„У марту ме је у Брисел позвао специјални изасланик Мирослав Лајчак, који ме је питао да ли би био спреман да размислим о наставку његовог рада ако добијем мандат Савета ЕУ. Узео сам мало слободног времена. Већ тада сам био свестан свих замки које чекају онога ко се прихвати овог задатка, али сам одлучио да то урадим. Знао сам да то неће ићи без подршке кључних актера словеначке политике. Добио сам подршку, на чему сам захвалан. Али онда се нешто променило у Бриселу. Не знам све разлоге зашто. Процес селекције није завршен у мају, како је првобитно речено, али је Савет ЕУ у јуну одлучио да Лајчаку продужи мандат за пола године, односно до 31. јануара“, рекао је он за словеначки „Н1“, преноси Коха.
Бивши словеначки председник поручио је ЕУ да је спреман да преузме улогу Лајчака. Из тог разлога је поменуо свој рад за „мир и помирење“ на Западном Балкану.
„Остајем спреман да попуним ову функцију ако будем именован. Међутим, на основу више од 30 година домаћег и међународног искуства, јасно је да би ми било лакше да сам изабран у мају. Истовремено, поручујем Бриселу: Овде сам са својим искуством, достигнућима, знањем и ауторитетом некога ко је прихваћен као поштен посредник на Косову, у Србији и на Западном Балкану. Као неко ко је мирним путем решио проблем са Хрватском, нормализовао односе са Србијом када је Словенија признала Косово и као неко ко је основао и водио процес Брдо-Бриони. Мислим да неко са таквим искуством из околине овог региона може да направи разлику и да може да промени игру“, рекао је Пахор.
Овај 60-годишњак је рекао да би поштовао одлуку ЕУ чак и ако не буде изабран за дијалог.
„Али ако одлуче другачије, ако процене да је политичар са искуством премијера и председника можда превише, или да није подобан јер је политичар и ослањаће се на дипломату, разумећу. Нисам од оних који ће одустати. Кандидовао сам се јер мислим да имам референце које ме чине најбољим у овом случају”, навео је Пахор који је захвалио премијеру, председнику и словеначком Министарству спољних послова што су га подржали у овој улози.
Поводом инцидента у Бањској 24. септембра прошле године, Пахор је рекао да би било веома узнемирујуће да иза овог напада стоји држава Србија, јер би то према његовим речима, отежало постизање мира између тзв. Косова и Србије, пренео је „Косово онлајн“.
Али бивши словеначки премијер истиче да још треба чекати „пошто нема коначног извештаја о Бањској“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала