- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Гради се железничка обилазница око Ниша; Вучић: Мењамо лице Србије /видео/

© Tanjug / DIMITRIJE NIKOLIĆПочела изградња железничке обилазнице око Ниша.
Почела изградња железничке обилазнице око Ниша. - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2024
Пратите нас
Припремни радови изградње железничке обилазнице око Ниша почињу данас. Радове је обишао и председник Србије Александар Вучић који је поручио да ће развој железничког саобраћаја да подигне Ниш, али и целу Србију.
Вучић је навео да ће се, када будемо имали брзу пругу од Београда до Ниша, много брже путовати према Грчкој и Турској.
Путоваће се железницом од Београда до Ниша сат и 40 минута, а од Будимпеште до Ниша само четири и по сата.
„Мењамо лице Србије, правимо другачију, модернију Србију. Посебно богатији југ Србије који је увек много заостајао, а данас ту разлику итекако смањујемо“, истакао је Вучић.
Вучић је додао да је сада када је долазио до Ниша видео да је баш велика гужва на аутопута и да је има пуно возила у транзиту.
Вучић је замолио шефа Делегације ЕУ Емануелеа Жиофреа, који је присуствовао почетку радова, да се убрзају процедуре у вези са финансирањем градње брзе пруге од Београда до Ниша.
„Молим вас да ако можете да убрзате и да што пре завршимо тендер“, рекао је Вучић.
Навео је да је Европска унија Србији за изградњу пруге Ниш - Димитровград поклонила 80 милиона евра и 35 милиона евра за обилазницу око Ниша у дужини од 22,5 километара.
Објашњавајући Жиофреу историјат пруге Београд-Ниш Вучић је рекао да је Србија након Берлинског конгреса 1878. године преузела обавезу да изгради пругу, али да је изградња доживела велики отпор у Србији, јер је тај пројекат доживљаван као антиправославан.
„Краљ Милан је био и убедљив и одлучан да је изгради и успео је да то уради за три године. Радови су почели јула 1881. године и завршени су 1884“, рекао је Вучић.
Изградња железничке обилазнице око Ниша део је пројекта модернизације и реконструкције пруге Ниш - Димитровград.
Железничка обилазница око Ниша биће дуга 22 километра.
Пројекат обухвата радове на северној обилазници око града Ниша, изградњу једноколосечне електрифициране пруге и електрификацију деонице Црвени Крст - веза са обилазницом.
Изградња обилазне пруге око Града Ниша планира се од станице Ниш Ранжирна до станице Сићево, у коридору са ауто-путем Ниш - Димитровград.
Северна железничка обилазница око Ниша обухвата изградњу нове једноколосечне електрифициране пруге.
Нова, једноколосечна, електрифицирана обилазна пруга око Ниша биће оспособљена за брзину возова до 120 км на сат.
Инфраструктура железнице Србије потписала је уговор о изградњи обилазнице са фирмом „Екстра Ауто Транспорт“, као водећим чланом конзорцијума, који чини и кинеска компанија „China Road and Bridge Corporation“.
Вредност уговора износи 153,6 милиона евра, а рок за извођење радова је 1.035 дана.
Генерална директорка Инфраструктуре железнице Србије Јелена Танасковић истакла је да ће изградњом железничке обилазнице око Ниша бити решено питање нишког железничког чвора и да возови више неће пролазити кроз центар града, као и да ће безбедност саобраћаја бити подигнута на виши ниво.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала