- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Да ли је свет (не)достојан лепоте | Орбита културе

© SputnikОрбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија, 1920, 06.07.2024
Пратите нас
У најновијој емисији говоримо о 58. Битефу и његовом слогану `Лепота (не)ће спасити свет`, о магији џеза у Ботаничкој башти и о књигама о којима радије причамо него што их читамо
Зашто сматра да је једно од најважнијих својстава уметности да нас подстиче, да буди запитаност и пружи уточиште водећи нас у непостојећу реалност, можемо ли са том понуђеном дистанцом од стварности - гледајући у тајанствена блага лица његових јунака и јунакиња - отворити себи простор за бољи свет, на шта треба да нас опомену прохујала времена, сновиђења и бајковити мотиви са његових радова - сазнајемо од Славка Крунића, уметника који нас у „Орбити културе“ проводи кроз изложбу „Двојност портрета“ недавно отворену у галерији „Петар Лубарда“ Андрићевог института у Андрићграду.
Како изгледа савремени свет из угла библиокултуре ексклузивно за Спутњик открива Јулија Шчербињина универзитетски професор педагогије, лингвиста и књижевни критичар, ауторка студије „Време библиоскопа“, коју је у преводу на српски језик недавно објавила издавачка кућа „Клио“. Ауторка објашњава шта је све открила полазећи од тезе да су књиге и однос према њима огледало времена, друштва, културе и свеукупног начина живота у свакој историјској епохи, па и данашњем времену, у којем писци више немају статус пророка, у којем свако може да преузме на себе улогу књижевног критичара, чак и ако нема неопходне компетенције, и у којем се о књигама више разговара, него што се оне читају.
Да ли ће лепота спасити свет, свет врлине и људске душе или је свет постао недостојан лепоте па га због тога и не треба спасавати – дилема је коју поставља слоган овогодишњег 58. Битефа. О представама које чине главну селекцију, о античким јунакињама Антигони и Хекуби, о Невести и Пепељуги виђеним очима савременог човека опхрваног различитим тешкоћама, о патњи, борби за достојанствен живот – једнако присутним у Бразилу, Белгији, Словенији, Боливији (а о којима говоре неке од ових представа) разговарамо са селекторкама овогодишњег фестивала Ксенијом Ђуровић и Тијаном Грумић.
О Полу Остеру чији је последњи роман „Баумгартнер“ постхумно објавила издавачка кућа „Геопоетика“, као и о месту овог америчког писца у светској књижевности за „Орбиту културе“ говори Ивана Ђурић Пауновић која је на српски језик превела 14 Остерових романа, а том писцу је посветила и свој докторат.
А шта ће свирати на Фестивалу Somersby Jazz in the Garden који ће се одржати у Ботаничкој башти 6. i 7. јула, и да ли је узбуђен што ће први пут наступати са легендарним гитаристом Влатком Стефановским – за „Орбиту“ открива џез пијаниста и композитор Васил Хаџиманов.
Да ли је свет (не)достојан лепоте | Орбита културе

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала