- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Ништа не преживи“: Како ФАБ-3000 мења ток сукоба

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаНапади Ваздушно-космичких снага Руске Федерације на позиције Исламске државе у Сирији
Напади Ваздушно-космичких снага Руске Федерације на позиције Исламске државе у Сирији - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2024
Пратите нас
Ваздушно-космичке снаге Русије „користе нову муницију у Украјини која би могла да промени ситуацију на терену“, пише Бизнис Инсајдер. Реч је о бомби ФАБ-3000 М-54.
У чланку америчког магазина се наводи да су руски авиони први пут употребили ФАБ у јуну. Према речима аутора чланка, муниција би могла бити веома разорна за украјинску војску. ФАБ-3000 се баца ван домета украјинске противваздушне одбране, што муницију чини још опаснијом, напомиње лист.
Руски војни аналитичар Алексеј Леонков сматра да су бомбе ФАБ-3000, опремљене универзалним модулом за планирање и корекцију, по снази упоредиве са тактичким нуклеарним оружјем.
„Ово је најмоћнија врста авијационе муниције која ће се користити у зони специјалне војне операције, класификована као ненуклеарна муниција, а има разорно дејство. У радијусу од око километар ништа не преживи“, рекао је Алексеј Леонков.
Према речима војног аналитичара, непријатељ нема чиме да обори ове бомбе и такви системи ПВО се неће појавити у блиској будућности.
„Непријатељ нема системе противваздушне одбране који би могли да зауставе ову врсту муниције. Тачније, они нису прављени за то. Радари их не идентификују као мете. Да исправе овај „недостатак“, западним произвођачима противваздушних ракетних система, потребно је да обаве доста посла. Јасно је да у контексту сукоба који се одвија у Украјини, то не могу брзо да ураде. Наравно, ФАБ са модулом за планирање и корекцију утиче на ток сукоба“, закључио је Леонков.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала