00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ДОК АНЂЕЛИ СПАВАЈУ
16:00
60 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Тошић: Роналда сам упознао под тушем
20:00
60 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
Ауторска емисија Љубинке Милинчић
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
 - Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Пуцањ у празно или реални план: Колико су опасне претње босанског „министра за рат“

© Фото : видео скриншот/Јутјуб/Hayat Media BiHМинистар одбране у Савету министара БиХ Зукан Хелез
Министар одбране у Савету министара БиХ Зукан Хелез - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2024
Пратите нас
Претње министра одбране БиХ Зукана Хелеза да ће Република Српска бити подељена на два кантона, њено име заувек избрисано, а Срби проћи као у „Олуји“ тренутно су пуцањ у празно. Међутим, константно наглашаване ових циљева намењено је онима који њоме споља непосредно управљају и може бити веома опасна, не само за Републику Српску, већ за целу БиХ.
Ово за Спутњик каже професор бањалучког Факултета политичких наука др Милош Шолаја, коментаришући најновије иступе министра одбране БиХ који рат не вади из уста.
„То о чему Хелез говори и други су предлагали, али мало софистицираније, он је очигледно фронтмен напада на Републику Српску и свега у БиХ што је српско. Стално истиче наглашене циљеве бошњачке политике у које се не уклапа постојање Републике Српске“.

Све претње „министра за рат“

Гостујући на једној сарајевској телевизији, Хелез је причао о наоружању које набавља БиХ, не скривајући чињеницу да би га Бошњаци радо искористили против Републике Српске.
На друштвеним мрежама објавио је снимак дрона, уз поруку да је то „најбољи пеницилин за раздруживање Српске и Федерације БиХ“.
Председнику Милораду Додику поручио је да може да се заувек пресели у Београд. У заносу је стигао да помене и председника Србије.
Министар одбране БиХ је најавио да ће бошњачке власти, у светлу Резолуције о Сребреници, затражити укидање Републике Српске, тако што ће она бити подељена на два кантона, а да ће Срби, ако се овоме супротставе, „извући дебљи крај“, као у „Олуји“.
Хелез се толико занео у овим плановима да је поручио да би била „предност“ ако би се Срби сами иселили.
„Све што говори нема везе са реалношћу, можда и са самим приликама у БиХ, али говори о идејама, намерама и суштини. Уколико би се озбиљно разматрали ти планови, то би заиста постала опасност, не само за Републику Српску и њену позицију, него укупно за Босну и Херцеговину. Поготово што су ту различите идеје око Дејтона и да ли Република Српска има право на отцепљење, самосталност. Да ли је то раздруживање заиста нека посебна политика која би угрозила БиХ. Мада, ту се лако да и правнички и политички одговорити, али све то производи тензије“, упозорава Шолаја.

Представа за међународне представнике

Он подсећа да је Хелез у оваквој реторици готово пуне две године од када је министар. Додаје да се у актуелним приликама овакви иступи не схватају превише озбиљно, али су опасни јер су усмерени на креирање јавног мњења држава из којих долазе представници оног дела међународне заједнице који непосредно управља у БиХ:
„У том оквиру негативно прозивање Србије значи умањење њене позиције у међународним односима која је, као што видимо, доста добра. Она јача, поготово се у то укључује однос према БиХ где Србија има читав низ заједничких политика, посебно у сфери економије, које жели да примени са Српском.“
Шолаја додаје да ратнохушкачка реторика има везе са Резолуцијом о Сребреници, која није прошла у складу са жељама бошњачких политичара:

„Тај блиц-криг једноставно није успео, сада је то на неки начин и покушај релативизације, премештање јавног дискурса на сасвим други терен који увек има у позадини неку кривицу Републике Српске“.

Милош Шолаја
Међутим, наш саговорник додаје да овај план пада пред неколико чињеница. Прва од њих, Дејтонски мировни споразум је урађен под покровитељством пет великих сила, његове измене нема, ако се оне не сагласе.
„Међу њима је Русија, а у међувремену је и Кина прецизније дефинисала своју позицију према томе. Србија и Хрватска су као и Република Српска и Федерација БиХ, потписнице Дејтонског споразума. А у унутрашњим приликама у БиХ Зукан Хелез као представник СДП-а није на власти као партија, већ тројна коалиција која стално мора да се договара са владајућим структурама у Републици Српској. Истовремено у другом делу Федерације, та тројка мора да се договара са ХДЗ-ом“, подсећа Шолаја.

Министар купује гласове

Он објашњава да, поред тога што је ситуација по природи постојеће консталације компликована, не треба заборавити да се у октобру у БиХ одржавају локални избори.
„Дакле, ове претње су и део мобилизације гласача и настојање те тројне коалиције да победи СДА. Поготово што су позиције те тројне коалиције и СДА у бошњачком делу политике врло дијаметрално постављене, тако да ће ту бити много више активности у том правцу. Република Српска је истовремено циљ, али и средство да се обезбеди појачана гласачка подршка“, објашњава Шолаја.

Србија коначно не да на Републику Српску

Поводом претње ратом и протеривањем Срба у суботу се гласила Амбасада Србије у Босни и Херцеговини поруком да упућивање флагрантних претњи ратом и протеривањем српског народа, као и континуирано пласирање неистина о председнику Републике Србије, представља кулминацију кршења Дејтонског споразума и отворену претњу миру.
Претњу је коментарисао и председник Србије Александар Вучић, фактички поручивши да Србију не занима ратовање, већ изградња будућности
Овај професор међународног права каже да се Србија коначно бави оним што јој је годинама, до Резолуције о Сребреници, промицало.
„То што је председник Вучић рекао требало је да истичу све политике Србије од 1995. до данас, да заузму позицију и да је доследно бране, али ево, то је почело. Видимо сада и обележавање годишњица покоља који су се дешавали у околини Сребренице, Братунца. То раније у јавности Србије није било толико наглашено. Сад се очигледно схвата да овакве изјаве, приступи говоре о општем ставу бошњачке политике. То можда представља и једну од највећих претњи генерално, отварање вербалног фронта који, ако се укључе међународни играчи, може постати конфликт, па и оружани“, упозорава Шолаја.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала