- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Глумица Аница Добра добитница награде „Александар Лифка“

© Фото : Фестивала европског филма Палић уступио Спутњику/Небојша БабићГлумица Аница Добра
Глумица Аница Добра - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2024
Пратите нас
Глумица Аница Добра, директор фотографије Федон Папамихаел и редитељ Адемир Кеновић овогодишњи су добитници престижног признања „Александар Лифка“ Фестивала европског филма Палић за изузетан допринос европској кинематографији.
Тридесет први Фестивал европског филма Палић биће одржан од 20. до 26. јула на Палићу и у Суботици.
Глумица Аница Добра једна је од најистакнутијих српских и југословенских глумица на европској и интернационалној филмској сцени.
Федон Папамихаел, награђивани директор фотографије, рођен је у Атини, а потом се преселио с породицом у Немачку, где је 1982. године завршио школовање на Ликовној академији у Минхену. У својој радној биографији има више од 40 дугометражних филмова као директор фотографије.
Међу познатим остварењима на којима је радио су „Хотел од милион долара“Вима Вендерса, „Странпутице”, „Потомци” и „Небраска” Александера Пејна, „Идентитет”, „Индијана Џонс и артефакт судбине” Џејмса Манголда, "W” Оливера Стоуна, и многе друге.
За рад на хваљеном црно-белом филму „Небраска” Федон је добио номинацију за Оскара, БАФТА номинацију и АСЦ номинацију, као и друга признања. Поред рада на дугометражним филмовима, Федон је снимао и режирао више од100 реклама, музичке спотове, а радио је и на телевизији. Живи у Лос Анђелесу и Атини.
Адемир Кеновић (Сарајево, 1950.) је босанско-херцеговачки режисер, продуцент и сценариста. Године 1989. постављен је за професора на Академији сценских уметности у Сарајеву.
Током рата у Босни и Херцеговини (1992-95.) режирао је и продуцирао бројне ратне документарне филмове, међу којима је „Сарајево: Улица под опсадом“ приказан широм света и награђен БАФТА наградом.
Режирао је филмове „Тајни пролаз” (2004.), „Савршени круг” (1997.), „МГМ Сарајево” (1994.), „Сарајево – Улице под опсадом” (1993), „Кудуз” (1989.), „Ово мало душе” (1986.) и многе друге.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала