- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Неко у Сарајеву сања рат: Сада им се привиђа агресија Србије – чак и Запад ћути пред тим лудилом

© Sputnik / Лола ЂорђевићКадети Војне академије са пуковским заставама
Кадети Војне академије са пуковским заставама - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2024
Пратите нас
Сарајево је заслепљено мржњом према свему што је српско, а какву комуникацију имају међусобно њихови политичари видели смо на новом примеру кад нису међусобно обавештени да је Србија на време предала допис о посети кадета војске и полиције помену у Приједору. Уместо тога, брже-боље Србију су прогласили агресором, каже аналитичар Анђелко Козомара.
Бура у БиХ подигла се због учешћа кадета војне и полицијске академије из Србије на дефилеу у Приједору, на обележавању 82 године битке на Козари. Хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић тврди да је о томе требало да се изјасни Председништво, а председник Републике Српске узвраћа питањем како се Комшић сад сетио Председништва, а није кад је ишао у Италију не питајући никога.

Нема комуникације у Сарајеву

Министар одбране БиХ Зукан Хелез рекао је да његов ресор није дао никакву сагласност, додавши да је, осим од ЕУФОР-а, затражио и интерне провере унутар Министарства, да "неко није на своју руку нешто урадио, што би са собом носило драстичне казне".
У међувремену, сарајевски "Аваз" данас је објавио допис којим је Амбасада Србије у БиХ обавестила Министарство спољних послова БиХ о томе да ће кадети Војне и Полицијске академије из Србије посетити Братунац и Козару у суботу и данас.
Бањалучки политиколог Анђелко Козомара целу збрку коментарише речима да кад би из Србије долазили мед и млеко, у Сарајеву би били против тога само зато што је из Србије.
„Они су иначе заслепљени мржњом према свему што је српско и свему што је из Србије, а агресивном политиком последњих година довели су БиХ на ивицу опстанка. Дакле, та агресивна политика из Сарајева најбоље се показала на овој војној паради где су учествовали млади кадети војске и полиције из Србије јер се испоставило да у Сарајеву политичари очигледно међусобно немају уопште комуникацију. Не зна се ко шта ради и ко са ким комуницира. Тако да је реакција Комшића управо производ неупућености да је Србија благовремено обавестила Министарство спољних послова БиХ о овој посети,“ каже Козомара.

Мрзе све што је српско

Њихова мржња додаје он, према свему што је српско, толико је провидна и изражена да се поставља питање заиста да ли БиХ може у таквим условима да функционише и опстане.
„Ако погледамо уназад десетака година у Федерацији ништа конкретно није урађено за грађане, а све што је долазило из Републике српске наишло је на опструкцију - од забране градње аеродрома у Требињу, па до гасовода иако се 70 одсто БиХ греје на тај гас који иде из Србије. Дакле, у Сарајеву је на делу једна сулуда политика која је фокусирана само на противљењу свему што је српско и тражењу било ког начина да направе проблем,“ каже он.
Саговорник Спутњика истиче да је Сарајево очекивало да ће се Запад прикључити њиховом негодовању, па чак су овај чин назвали агресијом и истакли да ће БиХ да се одбрани од исте као и прошли пут. Али, овога пута, Запад је ћутао.

И Запад ћути на прозивке

„Нисам приметио да је било ко са Запада реаговао али није ни имао разлог за то јер је све урађено по закону и протоколима од стране Србије. Кадети из Србије нису направили ниједан проблем током боравка у БиХ, али је Сарајево покушало да направи још један проблем како би се Србија и РС приказали као агресори. Они очигледно сањају и призивају рат и у Србима виде само агресоре,“ истиче Козомара.
Иначе, у допису који је Србија послала МСП БиХ упућеном 5. јула под ознаком "Хитно!", наводи се да се МСП БиХ обавешзава да ће ради обележавања годишњице Битке на Козари БиХ, Братунац и Козару посетити делегација Министарства Србије за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, студенти и кадети Криминалистичко-полицијског универзитета и Војне академије из Београда, и представници Министарства одбране и Војске Србије.
У допису је наведено када ће делегација кренути из Београда, преко којег граничног прелаза ће ући у БиХ, куда ће се кретати у БиХ, као и када и на којем граничном прелазу је планиран повратак делегације у Србију.
 Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић  - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2024
РЕГИОН
Знамо ко су жртве, а ко злочинци – Бањалука одговорила на провокације из Сарајева /фото/
Александар Вулин  - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2024
СРБИЈА
Вулин: Нису проблем кадети већ то што Срби подсећају да су усташе починиле геноцид
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала