- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривена биљка која може да преживи екстремне услове чак и на Марсу

CC0 / rawpixel.com / Маховина, илустрација
Маховина, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2024
Пратите нас
Маховина која расте у неколико региона света, захваљујући истраживањима кинеских научника, могла би да пробуди нову наду у колонизацију Црвене планете.
Кинески научници открили су у Синђангу веома отпорну пустињску маховину, Syntrichia caninervis, која би могла да подржи будуће колоније на Марсу, показује студија Кинеске академије наука. Објављено у часопису „The Innovation“, истраживање открива да ова маховина може да издржи услове сличне онима на Марсу, као што су екстремна суша, ултра-ниске температуре и зрачење.
Маховина би могла бити кључна за развој и одржавање екосистема на Марсу помажући у производњи кисеоника, секвестрацији угљеника и плодности земљишта.
„То може помоћи у покретању атмосферских, геолошких и еколошких процеса неопходних за друге више биљке и животиње, истовремено олакшавајући стварање нових животних средина погодних за дугорочно насељавање људи“, пише у студији објављеној 1. јула.
Syntrichia caninervis може да обнови своје фотосинтетске и физиолошке активности у року од неколико секунди након рехидрације, чак и након што изгуби више од 98% садржаја воде у ћелији. Поред тога, биљка може да преживи ултра-ниске температуре и да се регенерише након што се пет година чува на минус 80 степени Целзијуса или месец дана у течном азоту.
Ова врста маховине се не налази само у Синђангу, већ и на Тибету, у калифорнијској пустињи, на Блиском истоку и у поларним регионима.
Кина и Сједињене Државе појачавају своје напоре у истраживању свемира. Предстојеће кинеске мисије укључују сонду за астероид „Тианвен-2“ следеће године и „Тианвен-3“ до 2030. за враћање узорака са Марса. Кина је такође недавно преузела узорке са удаљеније стране Месеца.
У међувремену НАСА има 20-годишњи план да истражи Марс како би утврдила да ли је на овој планети одржив људски живот, пренео је Ројтерс.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала