- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сада сви Орбана морају озбиљно да схвате, а Европа ће чути и глас – Србије!

© Фото : Спутњику уступио Балинт ПасторБалинт Пастор и Виктор Орбан
Балинт Пастор и Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2024
Пратите нас
Орбан је у само неколико дана доказао да је лидер светских размера, да премијер мале европске земље и те како може да буде утицајан учесник светских политичких дешавања. Да ће се ствари мењати доказ је нови састав Европског парламента, ту је формирао моћну групу која ће се борити за традиционалне вредности. Још само да Трамп победи у Америци.
Ово за Спутњик каже лидер Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор, коментаришући мировну турнеју Виктора Орбана о којој бруји планета.
Дан након што је Мађарска преузела председавање ЕУ, премијер Мађарске посетио је Кијев и разговарао са председником Украјине Владимиром Зеленским. 5. јула је боравио у такође ненајављеној посети Москви, а из Пекинга у који је затим отишао, у оквиру своје мировне турнеје најавио је и посету Вашингтону.
Иако су званичници ЕУ саопштили да Орбан нема мандат да представља ЕУ у разговорима са Русијом, ефекат ове посете не могу да игноришу, каже наш саговорник.

Нова посланичка снага

Балинт Пастор верује да ће Европа у периоду који долази итекако морати да слуша Виктора Орбана, не само због највећег до сада броја посланика из Фидеса.
„Он је успео и да формира нову посланичку групу у Европском парламенту која тренутно броји више од 70 места. То је група „Патриота“, а чија ће окосница бити европски посланици из чак 10 европских држава. Та посланичка група предвођена Фидесом значи да се формира једна нова снага у ЕП. То су снаге које се залажу за суверено доношење одлука унутар Европске уније, то су странке које се боре за традиционалне вредности, против илегалних миграција и које се боре против нечега што је, нажалост, било својствено раду европских органа у Бриселу претходних година, претеране бирократизације и пропагирања вредности које благо речено нису традиционалне вредности старог континента“.

Борба за Србију у Европском парламенту

Упитан шта ће та промена значити за Србију која покушава да води самосталну политику, Пастор подсећа да ће у Европском парламенту седети и посланик из Србије коме је Фидес обезбедио место. Биће то потпредседница Савеза војвођанских Мађара Анамарија Вичек, народни посланик у парламенту Републике Србије и донедавни државни секретар у Министарству просвете.
„Она је неко ко је искусан, ко се бавио политиком у Србији и ко тачно разуме шта му је задатак. А задатак јој је, не само да заступа Мађарске интересе и интересе Фидеса у Европском парламенту, него да заступа и интересе Републике Србије, јер су две земље које се највише нападају од стране бриселских бирократа Мађарска и Србија. Јако је важно што она може да устане и каже, ја као аутентични представник војвођанских Мађара и Републике Србије са листе Фидес могу да кажем да то није тачно, него је реалност нешто друго“.

Орбана су већ схватили озбиљно

Коментаришући ефекте Орбанове дипломатске мировне мисије Пастор додаје да ће се много тога у Европи променити доласком Мађарске на место председавајућег Европском унијом. Орбана ће, каже, сви морати да схвате озбиљно.
„Видимо шта је све обавио за мало више од недељу дана, да нису биле празне фразе када је у кампањи говорио о томе да се залаже за мир. И не само да се залаже за мир, већ је спреман да направи кључне кораке. Апсолутно је евидентно да се у интересу мира мора разговарати и са Путином и са Зеленским, али и са Кинезима и Американцима, са другим чиниоцима међународне политике. Итекако је доказао да га морају узети за озбиљно, то се и догодило, јер иначе до ових сусрета не би дошло. Јако је значајно што је доказао да заиста жели да седне са свима, не води политику на основу предрасуда и вредности које више, осим бриселских бирократа, нико жив не разуме. Јасно је да заиста жели да нешто учини за европски континент. Он је доказао да сама Европа, ЕУ итекако, може да буде чинилац светских међународних дешавања, а не да буде трећеразредни играч, како је било нажалост претходних година“.

Још ако победи Трамп…

Пастор верује да ће се промене и заокрети политике дешавати и у појединачним земљама Европске уније и да тих промена нико не треба да се плаши. Такође, истиче да ће разрешење украјинске кризе, али и повратак старог континента на своје ноге умногоме зависити од резултата америчких председничких избора:
Уколико Трамп победи, то ће бити једна ситуација, уколико не, то би била друга ситуација. Ми се надамо да ће Трамп победити на изборима у новембру. То би пуно помогло и у стварању мира у свету на разним неурагичним тачкама. Што се тиче саме Европе, види се да су у успону суверенисти. Јако ми је жао што, ако неко каже десничари, сви мисле на ултрадесничаре и не знам какве фашисте. Не треба се плашити деснице. Суверенисти, умерена десница су људи, односно странке, које се залажу за старе европске вредности. За то да Европа поново има утицаја на дешавања у свету. Да се, када чујете реч Европа или Брисел, напокон не мисли само на ЛГБТ лоби, рат или илегалне миграције. Суверениста не смемо и не треба да плашимо. Надам да ће још јачати, у времену пред нама биће избора у многим државама у Европи. Надам се да ће се ови трендови наставити“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала