00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ДОК АНЂЕЛИ СПАВАЈУ
16:00
60 мин
МИЉАНОВ КОРНЕР
Тошић: Роналда сам упознао под тушем
20:00
60 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
Ауторска емисија Љубинке Милинчић
21:30
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери
Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Питам Американце које се баве Балканом - што ћутите?

© Sputnik / Лола ЂорђевићПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2024
Пратите нас
Питам Американце који се баве Балканом, О'Брајена и све, што ћутите, што се не бавите овим, рекао је председник Србије Александар Вучић коментаришући изјаву министра одбране у Савету министара БиХ Зукана Хелеза.
„Добили смо тежак задатак, у Дејтону је неко страшно погрешио, знамо и ко је и не желим да се враћам на то. Лакше би било сад од почетка направити да није Дејтона“, изјавио је недавно Хелез.
Вучић је поводом Хелезових речи нагласио да Срби хоће да чувају Дејтонски споразум, а други вичу да је лош и да хоће да га руше..
„Па ко онда урушава мир у БиХ? Ко онда хоће нешто друго у БиХ осим мира и заједничког живота? Ја не мислим да то хоће Бошњаци, али мислим да то хоће њихово руководство и неки са Запада који мисле да могу да се играју ватром оптужујући друге да се играју ватром. Они све време оптужују да српска страна руши Дејтонски споразум. Он човек мртав-ладан дође и каже ми знамо ко је правио грешке по том питању... Много је опасна ова изјава. Само да видим хоће ли сад Американци да реагују на ово. Хоће ли Марфи да се огласи сада. Марфи који дневно напише 500 трактата о Милораду Додику о овоме неће да се огласи", рекао је Вучић за тв Пинк.

Све процедуре поштоване у вези са нашим кадетима у БиХ, бесмислена кампања

Председник Србије је изјавио да су све процедуре и надлежности поштоване у вези са дефилеом српских кадета у БиХ и нагласио да они никога нису могли да угрозе.
Додао је да се сваки дан против њега у региону води бесмислена кампања.
"То је због Бећировића и због Жељка Комшића и свих њихових медија који су рекли да је Србија кренула у агресију после српског сабора због учешћа кадета Војне академије на меморијалним скуповима обележавања трагедије српског народа на Козари", рекао је Вучић.
Истакао је да нажалост медији нису пренели као вест то што је и министар спољних послова БиХ Елмедин Конаковић потврдио да је све било у складу са процедуром и надлежностима.
"Па зато што су два дана лагали, два дана обмањују јавност, два дана воде хајку, како ће сада да кажу, извините, ми смо најгори лажови. Сви њихови политичари, сви њихови медији. Знате ли да смо исто тако имали те кадете и 2017. године? На истим тим местима. Имамо слике у Чешкој и Аустрији. У Чешкој, Аустрији, Северној Македонији, Грчкој. То је најобичнија ствар и ситница. Ником то ништа не значи, све процедуре смо поштовали и Министарству иностраних послова Босне и Херцеговине упутили ноту", рекао је Вучић.
Истакао је да наши кадети нису имали ни војне чизме ни војне упртаче и да нису могли никога да угрозе.
"Него је само важно водити кампању против Срба. Ја их питам зашто то радите Бошњацима? Нама не радите ништа. Ништа не можете, нити ћете ништа да нам урадите. Што то радите Бошњацима? Шта то радите свом народу којег терате да мрзи некога без икаквог разлога", нагласио је Вучић.
Подсетио је да су тако и у Црној Гори рекли како он, Вучић, не да извоз уља у Црну Гору, иако су у тој земљи купили 2,2 милиона литара уља више за шест месеци него прошле године.
"А имате само мање а не више становника. И то је ок. Добићете све нормално и кажемо нема никаквих проблема. А не, креће онда: Вучић-Уљанов, великосрпска идеологија која се шири преко уља и преко свега другог.
Онда текст Вучић долази на Петровдан - то су закључци српског сабора, Бог зна шта ће да ради у Беранама. У Беранама хоћу да обиђем цркву коју сам обнављао. Не смем да одем ни цркву да обиђем, као што не смем да одем у Јасеновац. Зашто је то све тако? И све координисано, наравно, и све из Загреба, погледајте, 500 текстова има ту последњих 10 дана", рекао је Вучић.

У Француској се није десио дебакл деснице у другом, ни Макрона у првом кругу

Вучић је изјавио да се у Француској на изборима у другом кругу није десио "дебакл деснице" како су поједини оценили, али ни дебакл актуелног председника Емануела Макрона у првом кругу, већ да није једноставно разумети тај изборни систем.
Он је рекао да је јасно да је реч о огромној подељености у тој земљи, и да није много мање у другим земљама.
"Јасно је да ће председник Макрон сада бити можда и једина адреса у Француској која доноси одлуке. Ја га очекујем и надам се његовој посети током лета нашој земљи и мислим да ће то бити веома важно", навео је Вучић.
Он је рекао да се не може говорити о "дебаклу деснице", јер бројеви говоре другачије.
"Једно је шта вам пише на табели на крају, а друго је како се до тога дошло, прочитајте шта је стварно опредељење људи. Нити је то био дебакл деснице и Марин ле Пен, нити било шта слично, нити је то био дебакл Макрона у првом кругу. Али, то сад ви да објашњавате не вреди", рекао је Вучић.
Он је навео да се сада мисли да је одједном десница у претходних 14 дана у Француској пала.
"Не, они су добили више гласова него у првом кругу, значајно више у процентима. Њихов укупан број гласова је чак 37,1 одсто, другопласирани је добио 26,4 - то су левичарске странке, социјалисти плус Меланшон (Жан Лук), 'зелени' и сви остали. Трећепласирани је председник Макрон, са 24,8. Дакле, они су убедљиво први, али су они повукли трећег кандидата и једни и други, свуда, и онда су имали избор само да гласају за оног другог", објаснио је Вучић.
Он је навео да када се сабере ових 24 и 26 то је 50, а 37,1 је мање од тога.
"Наравно, чак ни то није било баш тако, него је та разлика била обично мања од простог збира, али у коначним бројевима то изгледа много другачије, управо због самог изборног система, а не због опредељења људи", рекао је Вучић.
Вучић је изјавио да не зна шта да каже представнику опозиције који је у једној телевизијској емисији напао његовог старијег сина и истакао да он као председник мора да трпи разне претње и увреде, али да његова деца не морају.
Он је навео да ти људи мисле да кад дође до промене власти, да ће неко да бежи и да се склања, а онда ће они "ваљда некога да туку".
Вучић је рекао да напади на њега и његов рад немају везе са породицом и сином и истакао да ће они толико више да криминализују његову породицу, да нападају све њене чланове, посебно старијег сина и брата.
"Шта да одговорите таквима. Можда бих и ја имао одговор као ваш муж да нападну ваше дете, али не могу то да урадим јер сам обавезан на пристојно одговорно понашање и морам разне болештине и увреде да трпим јер ми је такав посао", рекао је Вучић додајући да на жалост живимо у друштву у коме је све то могуће.
Златне полуге - Sputnik Србија, 1920, 08.07.2024
ЕКОНОМИЈА
Србија купила још пет тона злата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала