- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Орбанов извештај ЕУ: Сада је шанса за почетак мировних преговора у Украјини

© Sputnik / Alexey Maishev / Уђи у базу фотографијаМађарски премијер Виктор Орбан
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2024
Пратите нас
Мађарски премијер Виктор Орбан известио је о својој посети Русији председника Европског савета Шарла Мишела и лидере земаља Европске уније о повећању шанси за примирје у Украјини и почетку мировних преговора, пише немачка агенција ДПА, позивајући се на Орбанов извештај.
Агенција наводи да је документ је датиран на 5. јул.
„Мађарски премијер је у свом писму поручио европским колегама да, судећи по његовим разговорима са (председником Русије Владимиром) Путином, сада је права шанса за примирје и почетак мировних преговора“, пише ДПА.
Орбан је позвао ЕУ да преузме иницијативу у промовисању примирја у Украјини.
„Политичко руководство САД је ограничено због текуће изборне кампање“, рекао је мађарски премијер.
Саму посету Русији, која је изазвала критике многих представника ЕУ, Орбан је објаснио негативним последицама оружаног сукоба у Украјини по европску економију.
„Негативне економске последице рата прилично оптерећују свакодневицу наших грађана и конкурентност ЕУ“, наводи се у Орбановом писму.
Орбан и његова делегација стигли су у Москву 5. јула и састали се са Путином. Орбан је посету Москви назвао наредном етапом мировне мисије, чија је прва етапа била путовање у Кијев 2. јула. Мађарски премијер је рекао да ускоро намерава да одржи неколико „слично неочекиваних“ састанака. Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто саветовао је европске политичаре да „вежу појасеве“ за наредне Орбанове кораке у оквиру „мировне мисије“. Орбан је након Москве посетио Пекинг, где се састао са кинеским председником Си Ђинпингом. Из Кине је отишао у Вашингтон.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала