- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Стевандић: Грб Немањића и химна „Боже правде“ не могу се оспорити

© Sputnik / Лола Ђорђевић Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић
 Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић  - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2024
Пратите нас
Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да се враћање у употребу химне „Боже правде“ и грба Немањића кроз изгласане допуне постојећег закона неће моћи судски оспорити, јер је реч о правно избалансираном документу који не вређа никога.
Стевандић је истакао да најаве нелегитимног Кристијана Шмита о будућим потезима Уставног суда БиХ говоре о поразу међународног права и дипломатској срамоти.
„То је доказ потпуног колапса међународног права у БиХ и то је њихова срамота. Право је чудо да то себи дозвољавају људи који би требало да познају дипломатски протокол. О томе ће одлучивати институције Републике Српске. Ако клуб Бошњака стави вето, ми ћемо сачекати одлуку Уставног суда Републике Српске“, рекао је Стевандић.
Појаснио је да је реч о пажљиво избалансираном документу који није укинуо постојећа обележја, те је послао опомену Шмиту да се не меша у послове парламента и Уставног суда.
„Они су добили шах-мат. Са етичке и моралне стране. Немањићко наслеђе је бар 300 година старије од Османског наслеђа и нема никакве проблеме ни са Хрватима ни Бошњацима. Крајње је незнање проблематизовати ту врсту приче“, истакао је Стевандић.
Он је подсетио да су допуне Закона усвојене двотрећинском већином у Народној скупштини Републике Српске, додајући да је реч о „накнадној памети Шмита“ који се у писму које је послао раније на његову адресу није жалио на 9. јануар, грб и химну.
Из ОХР-а је претходно саопштено да ће на Уставном суду БиХ бити да, „у светлу своје досадашње судске праксе“, оцени уставност закона о допуни Закона о употреби заставе, грба и химне, којим се даје могућност јавне употребе грба Немањића и химне „Боже правде“ у Републици Српској. Навели су и да је тај суд већ прогласио неуставним те исте симболе, објавили су федерални медији, а пренео РТРС.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала