Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вулин одговорио О'Брајану: Не наоружавамо Кијев – пакосно покушавате да нас посвађате са Русијом

© Sputnik / Лола ЂорђевићДолазак Александра Вулина на седницу Савета за безбедност у Председништву Србије
Долазак Александра Вулина на седницу Савета за безбедност у Председништву Србије - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2024
Пратите нас
Потпредседник Владе Републике Србије Александар Вулин одбацио је тврдње помоћника државног секретара САД Џејмса О'Брајана да Србија своје оружје шаље украјинским снагама оценивши да амерички званичник таквим наводима покушава да посвађа Србију и Русију.
"Уколико се било шта од српског оружја нађе на бојишту то је кршење сваке међународне процедуре којом се гарантује да ће оружје завршити тамо где је уговором предвиђено, а ни једним уговором није предвиђена Украјина", рекао је Вулин истичући да Србија не учествује у наоружавању ни једне сукобљене стране у Украјини и да помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Џејмс О'Брајан то зна и да зато његов пакосни покушај свађања Србије са Русијом не може да успе.
"Србија је да би спречила злоупотребе увела и обавезу купца да гарантује да без сагласности Србије неће бити уступања или препродаје оружја трећим странама. Србија је изабрала да води самосталну политику и политику војне неутралности и О'Брајан нема права да тумачи шта смо ми изабрали, а посебно не да говори у име Србије. Има на Балкану довољно земаља које му то допуштају, Србија није једна од њих", рекао је Вулин.
О'Брајан је у јучерашњој изјави за Танјуг рекао да је "подршка Украјини од виталног значаја", те да се та земља "залаже за основни принцип територијалног интегритета".
"Знам да председник Вучић говори о овом принципу. Не слажемо се око неких његових примена, али у овом контексту оно што Србија чини стављајући своје оружје на располагање помаже Украјини да се избори за основни принцип међународног права и ми то поздрављамо", рекао је О'Брајан.
Вулин је О'Брајана подсетио на двоструке аршине које САД примењују када је у питању принцип територијалног интегритета:
"Значење принципа територијалног интегритета је да су границе неповредиве. То важи за све земље или не важи ни за једну. Признањем тзв. Косова САД и остале земље које су агресијом на Србију убиле међународно право покренуле су процесе који су незаустављиви и за које нико не може рећи где ће се исказати".
"Наоружавати тзв. Војску Косова и говорити о миру је као пустити змију у колевку и причати о екологији, баш као што се не може позивати на Дејтон а претити укидањем РС или гласати за резолуцију о Сребреници и тврдити да није усмерена против Срба", додао је Вулин.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала