- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: На болницу у Кијеву пала ракета западног система „насамс“

© Sputnik / Sergey Guneev / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2024
Пратите нас
На територију дечје болнице „Охматдет“ у Кијеву пала је једна од ракета испаљена из система за противваздухопловну одбрану „насамс“ и то је потврђена чињеница, саопштила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„Покушаји Владимира Зеленског да трагедију са дечјом болницом у Кијеву искористи у пропагандне сврхе још једном потврђују његову нехуману нацистичку суштину. Кијевски режим је спреман на све злочине да би сачувао власт. Не мари за судбине и животе суграђана, укључујући децу“, саопштила је Захарова.
Она је подсетила да су Оружане снаге Русије, као одговор на покушаје украјинске војске да изведе нападе на предузећа руског привредног комплекса, гађале високо прецизним оружјем војне објекте у Украјини.
„Опет, као што се више пута догодило са украјинском ПВО, њене ракете су скретале са путање и падале на стамбене зграде и социјалне објекте. Тако је било и овог пута. Већ је потврђено, укључујући бројне сведоке, да је једна од ракета западног ПВО система 'насамс' погодила зграду на територији дечје болнице 'Охматдет' у Кијеву“, наводи Захарова.
Након тога су у Кијеву почели да оптужују Русију за убиства деце, али нису навели да се у близини погођене клинике налази фабрика ракета „Артјом“, а поред ње и комплекс зграда Министарства одбране Украјине и складишта Оружаних снага Украјине, напомиње она.
„Наравно, нико није рекао ни то да бандеровци свесно размештају системе ПВО у стамбеним квартовима, користећи цивиле као живи штит. Кијевска хунта одавно користи цивилна предузећа у војне сврхе, претварајући их или у фабрике за монтирање и ремонт војне технике или у складишта за западну војну опрему“, додаје Захарова.
Како је закључила, реч је о најгрубљем кршењу међународног хуманитарног права које забрањује да се цивилни објекти користе у војне сврхе.
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2024
Специјална операција у Украјини
Кремљ категорички одбацује оптужбе да Русија гађа цивилне објекте у Украјини
Погледајте још:
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала