- Sputnik Србија, 1920
ЕУРО 2024
Европско првенство у фудбалу одржава се у Немачкој од 14. јуна до 14. јула 2024. године. Сва дешавања пратите уз Спутњик спорт.

Чудо од детета – пао рекорд легендарног Пелеа

© AP Photo / Ariel SchalitЛамин Јамал
Ламин Јамал - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2024
Пратите нас
Чудо од детета! То је Ламин Јамал. Млади Шпанац постао је најмлађи стрелац на великим такмичењима, гледајући Европска и Светска првенства, а постао је и најмлађи играч који је наступио у полуфиналу два највећа турнира.
Са 16 година и 362 дана постао је најмлађи фудбалер који је постигао гол на Европским или Светским првенствима. Иза себе је оставио чувеног Бразилца Пелеа, који је стрелац био са 17 година и 239 дана.
На Европским првенствима најмлађи стрелац до данас био је Швајцарац Јохан Вонлантен који је имао 18 година и 141 дан када је постигао гол, такође против Француске, на Европском првенству 2004.
Јамал је рођен у Шпанији 13. јула 2007. године. Отац му је пореклом Мароканац, а мајка је из Екваторијалне Гвинеје. Могао је да бира за коју репрезентацију ће да игра, а изабрао је да брани боје земље у којој је рођен.
Дете је Барселоне у коју је дошао када је имао само шест година. За први тим је дебитовао прошле сезоне и до сада је одиграо 38 утакмица постигавши седам голова. Овај млади нападач је играо за све млађе селекције Шпаније, а за сениорски тим је одиграо 13 утакмица.
Ту није крај рекордима који су Шпанци оборили. Хесус Навас је постао најстарији играч који је играо полуфинале Европског првенства и тако срушио рекорд који је до сада држао Јенс Леман.
Дани Олмо је постао први играч Шпаније који је постигао погодак у три везана меча на Европским првенствима, тако да нема сумње да ова репрезентација Шпаније има заиста много талента.
И заслужено је у финалу Европског првенства, на челу са суперталентованим Јамалом.
Новак Ђоковић и Ник Кирјос - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2024
СПОРТ
Кирјос поручује: „Чачкају медведа у око – не радите то против Новака“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала