Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ђурић у Вашингтону: Србија је војно неутрална земља и снажно верује у моћ дијалога

© Tanjug / Ministarstvo spoljnih poslova Марко Ђурић
 Марко Ђурић - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2024
Пратите нас
Министар спољних послова Србије Марко Ђурић који присуствује програму "Партнерство за мир" у оквиру НАТО самита рекао је данас да је Србија у Вашингтону јер снажно верује у моћ дијалога као и да наша земља доприноси регионаној и глобалној безбедности.
Ђурић је истакао да смо војно неутрална земља, али да желимо да се разуме наша позиција у свету, саопштило је Министарство спољних послова.
"Ми нисмо чланица НАТО, али желимо да, користећи и ослањајући се на моћ дијалога, проширимо разумевање за српску позицију о нашим стратешким националним темама - од Косова и Метохије до регионалне ситуације", истакао је Ђурић.
Ђурић је навео да Србија жели да се прикаже као конструктиван актер, који доприноси и регионалној и глобалној безбедности.
"Србија је трећа у доприносу мировним мисијама у Уједињеним нацијама у свету", рекао је министар и нагласио да се Србија залаже за јачање разумевања међу партнерима, који су тренутно у сукобу.
Истакао је да су бројни разговори на маргинама значајни за побољшање имиџа Србије.
"За углед Србије је веома значајно то што смо имали разговоре и са господином Блинкеном, на маргинама самита, затим са низом министара иностраних послова земаља чланица НАТО, како оних који нису признали независност Косова и Метохије, тако и оних који јесу", рекао је Ђурић.
Навео је да Србија као земља чланица "Партнерства за мир" има активну улогу у тој организацији.
Коментаришући прве дане посете Вашингтону, Ђурић је рекао да је имао сусрете и са демократским конгресменом из Калифорније Ериком Сволвелом, који има велики утицај у Демократској партији, као и са председавајућом Српског кокуса Клаудијом Тени, из Републиканске партије, из државе Њујорк.
Ђурић је додао да је о јачању сарадње две земље разговарао и са шефом мађарске дипломатије Петером Сијартом, као и да председавање Мађарске Савету Европске уније представља шансу за Србију, али и за саму Европску унију.
"Захвални смо нашим мађарским пријатељима. Заједно радимо на отварању нових кластера, када је реч о преговорима Србије са Европском унијом“, навео је Ђурић.
Присуствовао је и Америчко-српском пословном савету и навео је да је то шести међународни самит на којем Србија учествује овог месеца.
"Настављамо са огромном енергијом и ентузијазмом да се боримо за статус и позицију самосталне, независне и слободне државе Србије у међународној заједници", закључио је Ђурић, преноси Танјуг.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала