- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Холивудски глумци Џон Севиџ и Лазар Роквуд гости Сомборског филмског фестивала

© Фото : Уступљено СпутњикуСомборски филмски фестивал од 11. до 14. јула
Сомборски филмски фестивал од 11. до 14. јула - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2024
Пратите нас
Шести Сомборски филмски фестивал, који ће бити одржан од 11. до 14. јула у организацији Културног центра „Лаза Костић“, представиће, поред богатог филмског програма, и пратећи програм „Еспресо у 11“, посвећен филмском издаваштву.
„Еспресо у 11“ је пратећи програм колажног типа и представља наставак програма који је први пут организован на другом издању фестивала 2019. године. Замишљен је као контакт програм с гостима фестивала, с актуелним филмским и фестивалским темама. Програм воде Дејан Дабић, Горан Митић и Горан Јовановић.
За 12. јул је најављена промоција филмског издаваштва Филмског центра Србије, када ће бити речи о књизи Недељка Ковачића „Партизански вестерн Жике Митровића“. Аутор књиге у неколико обимних есеја рекапитулира каријеру најпродуктивнијег филмског редитеља Жике Митровића, творца филмова „Капетан Леши“ и „Марш на Дрину“.
Жика Митровић је био један од истакнутих аутора у оквиру жанра партизанског филма, а његов опус, како је наведено у саопштењу, никада није био предмет озбиљније критичке ревалоризације.
Истог дана биће представљена и књига Немање Сарача „Како сам открио Америку“ (биографија Лазара Рајића Роквуда), у издању Културног центра „Лаза Костић“. О књизи ће говорити Радослав Зеленовић, Џон Севиџ, Лазар Роквуд и Немања Сарач.
„Како сам открио Америку“ представља резултат ауторовог вишегодишњег истраживачко-интерпретативног рада на расветљавању живота, рада и дела Лазара Рајића Роквуда, глумца који је прешао узбудљив пут од војвођанских предела до Канаде, Сједињених Америчких Држава и других крајева света.
Његова животна прича важна је, како је наведено, не само као доказ упорности и усредсређености појединца на остварење сна и пута за који верује да му је зацртн, већ и у ширем контексту, као доказ способности сваког нашег уметника да постигне запажен успех у међународним водама.
Промоција књиге „Посебан кадар“, у чијем су средишту филмски критичари и новинари који су писали и пишу о седмој уметности од средине прошлог века до почетка другог миленијума, биће одржана 13. јула.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала