- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Медији о самиту НАТО: Споља тврд – изнутра крхак

© AP Photo / Jacquelyn MartinСамит НАТО
Самит НАТО - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2024
Пратите нас
Овогодишњи самит НАТО-а, који је почео у уторак, споља је тврд, али изнутра крхак – напор западних лидера да делују снажно и уједињено засењен је унутрашњим поделама , пише лист „Глобал тајмс“.

„Док су се амерички и западни лидери окупили у Вашингтону у уторак да обележе 75. годишњицу НАТО-а, њихови напори да покажу 'снагу' и 'јединство' засењени су растућим унутрашњим несугласицама око глобалних питања, потешкоћама у подршци Украјини и неизвесношћу око предстојећих председничких избора у Сједињеним Америчким Државама, као и растом десничарских радикалних осећања. Све ово наводи аналитичаре да на овогодишњи самит НАТО-а гледају као на споља тврд, али изнутра крхак“, наводи се у чланку.

Према медијском писању, недавна помпа око „кинеске претње“ у западним медијима уочи тродневног самита НАТО-а и оптужбе да Кина подржава Русију, „још једном указују на намере САД и НАТО-а да прошире свој утицај у азијско-пацифички регион ради геополитичког бенефита“.
У материјалу се наводи да то говори о чињеници да је НАТО „створен као војно оруђе за јачање хегемоније САД, што, по речима критичара, само погоршава глобалну нестабилност и несугласице“.
„Самит НАТО-а има за циљ да демонстрира 'јединство' и 'заједничке интересе' споља, али унутар земаља чланица расте забринутост“, рекао је професор на Академији за регионално и глобално управљање на Универзитету иностраних послова у Пекингу Цуј Хонђијан.
Експерт сматра да су успон ултра десничарских снага у Европи, политички изазови са којима се суочавају Немачка, Француска и друге кључне европске земље, као и могући повратак Доналда Трампа у Белу кућу, додали неизвесност унутар НАТО-а за постизање консензуса о кључним питањима.
Други кинески стручњак, Сун Ченгао, истиче да су САД и НАТО „појачале оптужбе против Кине за наводну подршку Русији, настојећи да истакну наводне веза између безбедности у Европи и азијско-тихоокеанског региона“.
Самит НАТО-а одржава у Вашингтону од 9. до 11. јула.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала