- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Потписан меморандум о развоју нуклеарне енергије између министарстава и института

© NEMANJA JOVANOVIĆМеморандум о разумевању у области примене развоја нуклеарне енергије у Србији потписан је данас између пет министарстава Владе Србије и 20 научно-академских институција и института
Меморандум о разумевању у области примене развоја нуклеарне енергије у Србији потписан је данас између пет министарстава Владе Србије и 20 научно-академских институција и института - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2024
Пратите нас
Меморандум о разумевању у области примене развоја нуклеарне енергије у Србији потписан је данас између пет министарстава Владе Србије и 20 научно-академских институција и института.
Меморандум су потписали Министарство за заштиту животне средине, Министарство рударства и енергетике, Министарство науке, Министарство здравља и Министарство просвете са Електропривредом Србије, Електромрежом Србије, Институтом за нуклеарне науке Винча, Српским нуклеарним друштвом, Директоратом за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, факултетима економских, медицинских и техничких наука.
Премијер Милош Вучевић је истакао да се овим исправља грешка учињена осамдесетих година прошлог века, када је држава забранила производњу нуклеарне енергије.
"Нико нема дилему да ће питање електричне енергије бити доминантно и стратешко, као и да ће улагање у ово област бити питање суверенитета и самосталности једне државе", рекао је Вучевић.
Он је нагласио да се ради о мирнодопској нуклеарној енергији и замолио да се ово питање не политизује, као и да је због тога ангажована научна заједница.
"Укључили смо научну заједницу како неко ко не зна ништа о овоме не би плашио и застрашивао грађане", нагласио је.
Како каже, питање кадрова у овој области биће изазовно и на томе ће радити Министарство просвете.
Додао је да је могуће развијати нуклеарну енергију уз заштити животне средине и здравља становника Србије.
"Верујем да је ово велика шанса за развој Србије. Очекујем да радите транспарентно и отворено. Поносан сам што Србија има овакве људе и институције", поручио је Вучевић присутнима, пренео је Танјуг.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала