- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Столтенберг: НАТО ће испоручити Украјини пет нових ПВО система

© AFP 2023 / SAMUEL CORUMГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2024
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе, Италија, Румунија, Холандија и још једна чланица НАТО-а даће обећање да ће Украјини испоручити још пет нових система за противваздушну одбрану, саопштио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, пре основног дела заседања самита Алијансе у Вашингтону.
Он је такође рекао да Алијанса тренутно не види „никакву директну војну претњу“ од Русије за било кога од савезника НАТО-а.
Према његовим речима, Русија је сада „сувише заузета“ војном операцијом у Украјини, али је навео да од Русије долази претња од „сајбер-напада и саботаже“.
Столтенберг је приметио и да ће САД остати поуздан савезник других земаља Алијансе и најјача њена чланица без обзира на резултате председничких избора.
Столтенберг је то објаснио чињеницом да је НАТО наводно „јака алијанса“, а САД су заинтересоване да имају више од 30 савезника. Осим тога, истакао је да већина републиканаца и демократа подржава НАТО. Генерални секретар је такође напоменуо да се критике бившег америчког председника Доналда Трампа не односе на сам НАТО, већ на неке његове чланице које су „мало улагале у одбрану“.
„Али то се много променило. Само прошле године видели смо снажан пораст расхода у Европи и Канади“, додао је генерални секретар.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала