- Sputnik Србија, 1920
ОИ 2024

Пешић о повредама, Новаку и најтежем противнику на Олимпијским играма: „Порторико најопаснији“

© Sputnik / Лола ЂорђевићСветислав Пешић
Светислав Пешић  - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2024
Пратите нас
После припрема које су кошаркаши Србије одрадили у Спортском центру ФСС, Светислав Пешић, селектор Орлова, на конференцији је изнео прве утиске после окупљања. Открио је и да се Дејан Давидовац повредио, док се Никола Јовић опоравља.
„Две недеље смо заједно и тренирамо у Арени, углавном, да ли смо испунили све, нисмо. Није то ни могуће. За две недеље сви долазе из различитих клубова, навика и то треба повезати. То је процес који је изазован за нас све. Постоји огромна жеља да се индивидуално припреме и буду у добром физичком стању. Нисмо још како смо желели. За две и по недеље имамо прву званичну утакмицу и ваљда ћемо до тада доћи на оптималан ниво спреме. Немојте да мислите да се жалим, али треба да разумете и да схватите како то све иде. Није на одмет научити нешто, а наши циљеви су високи и за то се треба припремити“, рекао селектор Пешић на почетку конференције.
Орлови су у две припремне утакмице затвореног типа славили против Холандије, али поред вести о доброј форми има и оних лоших када је реч о повредама.
„Биле су то добре утакмице, сви су добили шансу да се покажу на најбољи могући начин. Имамо проблема са повредама, Јовић је почео да тренира, али ради индивидуално и неће са нама на пут у наредних седам дана. Давидовац се повредио у мечу против Холандије, пао је незгодно на кук и исто неће ићи са нама. Био је одличан на припремама, био је никад бољи и пример како се ради“, истакао је Пешић.
Српски кошаркаши на Олимпијским играма играће против Сједињених Америчких Држава, Јужног Судана и Порторика, а селектор је изнео своје мишљење о групи.
„Порторико је најопаснији. Ја се не смејем, фантастична су екипа, добили су неке играче, поготово из Њу Орлеанса који је невиђен играч на позицији један. Не могу да кажем да је сам добио квалификације, али видели сте атмосферу у Сан Хуану. Много је тешко тамо да добијеш утакмицу. Литванија је комплетирана екипа, таман и кад не буду у саставу, добити Порторико у оној атмосфери је тешко. Не знам да ли би ми добили. Сва срећа је да смо ми то решили у Манили, па нисмо морали да идемо на додатне испите да видимо где се налазимо“, истакао је Пешић.
Сматра да ће од великог значаја бити физичка припрема.
„Наша група је са једне стране за нас који припремамо утакмице добра, јер су сви исти. Поготово на начин на који играју. Ви који сте гледали нашу утакмицу, или сте успели да гледате успете да гледате утакмице Јужног Судана, видели сте каква је то екипа. У стању су да победимо свакога. Морамо да будемо припремљени физички добро. Имамо таленат и квалитет, нема дилема, али морамо физички да будемо у много бољем стању, да би могли да играмо једну кошарку против ове три екипе. Имамо шансе против Американца, увек нешто може да се деси у једној утакмици, али тако и Јужни Судан размишља кад игра против нас, све је могуће“, рекао је селектор Орлова.
Не жели еуфорију и напомиње да је пред српским тимом тежак посао у Француској.
„Група нам је компликована, али верујем мом тиму и у мој рад. Само се мало смирите ви који нас повезујете са нашим навијачима да мало спусте лопту на земљу. Биће то један турнир доста компликован. Треба да знате да ми као други не играмо са трећим. Ми ако будемо други, што треба да буде реално из ове перспективе и наш циљ, онда ми не играмо са трећим, или са првим или са другим у четвртфиналу. То ће да буде врло интересантно са ким ћемо ми ако будемо други, али прво морао да дођемо дотле. Можемо да добијемо Канаду у четвртфиналу, а онда је све то проблематично. Жреб не само за нас, него за све екипе је проблематичан. Јапан или Јужни Судан који немају још то искуство или тај квалитет, што је реално“, истакао је Пешић.
Још једном је напоменуо да не жели да се играчима ствара притисак.
„Бориће се 10 екипа за медаљу. Видели сте како је Бразил прегазио и уништио Летонију, која је била највеће изненађење Светског првенства. Тешко је да ми дођемо са Бразилом, ми ако будемо други, можемо да дођемо са првим или другим у групи А. Систем је сасвим другачији од осталих Олимпијских игара. Не треба да се 'палите' и говорите да ако неко може да добије Амере то је Србија. Пошто се ви петљате у мој посао, ја ћу у ваш. Није да бодрите, то је посао навијача“, јасан је Пешић.
Владе Дивац посетио је репрезентацију током припрема.
„Ми се сви радујемо бившим репрезентативцима и асовима. Владе је био ту, играчима је то био посебан доживљај. Волели би да и други пронађу мало времена, па да дођу на наше тренинге. За њих су врата увек отворена, без да питају могу да дођу. Сви су добродошли“, поручио је селектор.
Било је говора и о Новаку Ђоковићу који се пласирао у полуфинале Вимблдона, а селектор је посебно истакао ситуацију са претходног меча када се српски ас обратио публици.
„Шта, отказао овај? Одлично. Толико сам поносан што је узео микрофон и саопштио овим навијачима, то је тако урадио маестрално, али то је он. То не може свако. Ви треба да то пишете стално, као што је и рекао. Лаку ноћ је рекао, ви то стално треба да хвалите и пишете како је лепо рекао“, каже Пешић.
Причао је и о хемији у тиму.
„Ја верујем у таленат, али највише радимо на повезаности. Све је то компликовано, различито је радити у клубу и радити на томе у репрезентацији су два различита приступа. Много је важно да се играчи између себе разумеју и повежу. Успео си као тренер када играчи се тако повежу да не морају баш заједно да пију кафу, али требају један другог. Ако се то деси, онда си ти завршио велики посао као тренер, јер осећају да зависе један од другог и онда су спремни да ураде неке ствари, које овако нису. Увек је лепше победили него изгубити и онда тако дизати поверење и самопоуздање. Није некад лоше по некад изгубити да би видео где си“, рекао је Пешић.
Открио је када ће бити објављен коначан списак за Олимпијске игре.
„Крећемо 24. јула за Лил, вероватно вече пре тога ћу саопштити коначан списак. Из много разлога неће бити пре тога, пре свега због не дај Боже повреда. То није лака одлука. Морамо да будемо сви здрави да бисмо сви могли да донесемо одлуку“, рекао је Светислав Пешић.
У наставку припрема Орлови играју меч са Француском у петак, а потом ће у Абу Дабију имати провере са Сједињеним Америчким Државама и Аустралијом. Последњу утакмицу пред Олимпијске игре одиграће у Београду против Јапана.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2024
СПОРТ
Новак у полуфиналу Вимблдона!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала