- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

У Србији од поноћи поскупела путарина за око 10 одсто

© Sputnik / Лола ЂорђевићНаплатна рампа
Наплатна рампа - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2024
Пратите нас
У Србији је путарина од поноћи скупља за око 10 одсто на основу новог ценовника Путева Србије, на који је сагласност дала Влада Србије.
Тако ће путарина од Београда до Шида коштати 500 динара, док је претходна цена била 450 динара.
Од Обреновца до Прељине издвајаће се такође 50 динара више, односно уместо 510 динара путарина ће коштати 560 динара, док ће пут од Београда до Суботице бити скупљи за 70 динара и кошта ће 800 уместо 730 динара.
Нова цена путарине од Београда до Ниша (југ) биће 1.130 или за 110 динара скупља, а од Београда до Димитровграда биће виша за 160 динара и уместо 1.510 возачи ће плаћати 1.670 динара. За по 50 динара поскупеће и путарине од Београда до Баточине па ће нова цена бити 500 динара, док ће се од Београда до Врбаса плаћати 470 динара уместо 420.
Министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић најавио је да ће Влада Србије до краја године основати предузеће за наплату путарине, јер ће се од следеће путарина наплаћивати на брзим саобраћајницама.
"Ми тренутно немамо довољан број километара брзих саобраћајница, али до краја године ће бити завршен пут Шабац-Лозница, то је 54 километара, па 2026. ће бити завршено 47 километара Фрушкогорскогг коридора, до средине следећег године Дунавски коридор, то је скоро 69 километара, то су све брзе саобраћајнице на којима ће се вршити наплата”, рекао је Весић.
Према његовим речима, цена путарине на тим саобраћајницама неће бити као на ауто-путевима.
Такође, каже, уводи се наплата за камионе преко 7,5 тона на појединим магистралним путевима, како би их заштили од прекомерног оптерећења динара.
Рекао је да је веома важно поспешити наплату путарине таговима, јер то убрзава пролаз на наплатним рампама и олакшава плаћање.
"Када дођете на наплатну рампу, ако имате таг, никада немате гужву, ако немате таг, ту су и гужве, треба куповати тагове”, рекао је Весић.
Ново предузеће би, каже, требало се позабави и тиме да они који купују тагове, добију у вредности тага бесплатну путарину.
Најавио је и да ће бити уведени одређени попусти за електричне аутомобиле кад је у питању наплата путарине.
"До маја следеће године постављамо 80 нових електропуњача, 16 нових зелених оаза на ауто-путевима. Ми ћемо имати 320 нових пуњача у наредне 4 године. Већ у новембру ће бити првих 6 оаза, значи првих 30 пуњача ће бити постављено. Радимо да на улазима у Србију направимо могућност да се камиони пуне водоником", навео је Весић.
У одлуци о висини посебне накнаде за употребу јавног пута, његовог дела и путног објекта је прецизирано да плаћањем путарине путем уређаја за електронску наплату путарине, физичко и правно лице, корисник моторног возила четврте категорије емисијског разреда "ЕУРО 6", остварује попуст од 10 одсто који се обрачунава на износ умањен за попуст на електронску наплату путарине од шест одсто.
Ова ставка ће се примењивати 30 дана од дана објављивања одлуке због потребних техничких прилагођавања у систему за наплату путарине.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала