- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Стрельбы из тяжёлой огнемётной системы ТОС-1А Солнцепёк на V Международном военно-техническом форуме Армия-2019 - Sputnik Србија

УЖИВО Холандија и Данска шаљу Украјини ловце Ф-16; Оборен украјински МиГ-29

Пратите нас
Системи ПВО су током ноћи уништили две беспилотне летелице изнад Белгородске и Вороњешке области, саопштило је руско Министарство одбране. Сједињене Државе и савезници ће Украјини испоручити пет стратешких и десетине тактичких система противваздушне одбране, саопштио је Џозеф Бајден.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:56 10.07.2024
Паљба из ракетног система торнадо Г у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2024
Специјална операција у Украјини
Амерички генерал: Руске снаге вешто се адаптирају изазовима у Украјини
20:09 10.07.2024
Узбуна за ваздушни напад објављена је на територији целе Украјине, следи из онлајн мапе украјинског Министарства за дигиталну трансформацију.
17:46 10.07.2024
Луксембург је на маргинама самита НАТО потписао споразум о безбедносним гаранцијама са Украјином, изјавио је премијер Лук Фриден по доласку на састанак на вишем нивоу.
Он је истакао да Луксембург верује да је НАТО важан за безбедност малих земаља и зато ће он свечано објавити на самиту да ће његова земља подићи ниво својих војних трошкова на 2 одсто БДП-а до 2030.г.
17:42 10.07.2024
Премијер Мађарске Виктор Орбан „не схвата природу украјинског сукоба“ и не може да буде посредник у њему, изјавио је саветник шефа кабинета украјинског председника Михаил Подољак.
„Ово није иницијатива, Орбан не разуме природу овог сукоба. Само Европска унија, Кина или Сједињене Америчке Државе могу да буду посредници“, рекао је он у интервјуу листу „Стандард“, додавши да мађарски премијер није са Кијевом разговарао о својим посетама Москви и Пекингу.
Према његовим речима, Орбан није добио мандат од ЕУ за улогу посредника, а Мађарска не поседује „инструменте за утицање на глобалне процесе“.
17:36 10.07.2024
Пољска неће испунити захтев Украјине да обара ракете изнад њене територије, уколико НАТО то не подржи, изјавио је Министар одбране републике Владислав Косињак-Камиш на самиту Алијансе у Вашингтону, а преноси Пољски радио.
17:32 10.07.2024
Белгијске власти не дозвољавају Украјини да користи ловце Ф-16 ван граница земље, изјавио је в.д. премијера Александер де Кро по доласку на самит НАТО у Вашингтону, а преноси прес служба Алијансе.
16:08 10.07.2024
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је да тренутно не може бити говора о чланству Украјине у НАТО-у, јер би то значило директан сукоб између Алијансе и Русије. Алијанса се сада суочава са задатком да у резолуцији опише кретање Украјине у НАТО, иако сви при здравој памети схватају да Кијев не може да уђе у НАТО.
„И одатле потиче формулација завршне изјаве самита, која садржи свакакве граматичке подвиге, јер, само помислите, да је Украјина примљена у НАТО, практично бисмо живели у условима сталне, отворене и екстремно опасне претње од рата, јер би чланство Украјине у НАТО-у наговештавало директну конфронтацију између НАТО-а и Русије“, објаснио је Сијарто на телевизији „М1“.
Он је нагласио да „Украјина сада није позвана да се придружи НАТО-у и фактички о чланству не може бити ни говора“, иако ће „сви причати о томе колико је то важно“.
„Чињеница да је будућност Украјине у НАТО-у и да је то неповратан процес свакако звучи помпезно, али то уопште не значи да је питање чланства Украјине у НАТО-у већ коначно решено“, оценио је Сијарто.
Истовремено, премијер Португалије Луис Монтенегро рекао је да ће влада његове земље Украјини упутити помоћ од 220 милиона евра 2025. године.
„Само ове године процењујемо да ћемо успети да достигнемо износ подршке од више од 220 милиона евра, који ће бити издвојен и следеће године“, рекао је он након доласка на самит у Вашингтону.
15:55 10.07.2024
15:38 10.07.2024
Сједињене Америчке Државе и савезници управо сада у Украјину шаљу борбене авионе Ф-16, који ће овог лета стићи у Кијев, изјавио је амерички државни секретар Ентони Блинкен.
„Док разговарамо у току је предаја ловаца Ф-16 из Данске и Холандије. Ови ловци ће овог лета летети на украјинском небу“, рекао је он на догађају у оквиру јубиларног самита НАТО-а у Вашингтону.
Холандија и Данска су прве пристале да Украјини предају ловце Ф-16. Бела кућа је потврдила да ће Украјина ове борбене авионе добити из трећих земаља када њени пилоти прођу обуку. Холандска министарка одбране Кајса Олонгрен изјавила је да Хаг очекује да ове године пошаље прве ловце Ф-16 Кијеву. Она је такође саопштила да Холандија намерава да пошаље 12-18 таквих ловаца у центар за обуку украјинских пилота у Румунији. Како је раније изјавио руски амбасадор у Хагу Александар Шуљгин, Холанђани затварају очи на чињеницу да ће испоруке њихових ловаца Ф-16 Кијеву довести до продужавања сукоба у Украјини.
12:44 10.07.2024
Брифинг Министарства одбране Русије
▪️ Системи ПВО оборили су авион Миг-29 украјинске војске;
▪️ Украјинска војска изгубила је до 600 војника у зони одговорности групе „Југ“;
▪️ Група „Дњепар“ уништила је складиште артиљеријске муниције;
▪️ Група „Север“ поразила је шест непријатељских бригада, Украјина је изгубила до 275 војника;
▪️ Украјинска војска изгубила је до 495 војника и тенк у зони одговорности групе „Запад“;
▪️ Група „Запад“ нанела је пораз формацијама пет непријатељских бригада, укључујући и 12. бригади специјалне намене „Азов“, која је у Русији забрањена и проглашена за терористичку;
▪️ Системи ПВО Русије оборили су четири ракете „атакамс“, четири навођене авио-бомбе „хамер“, три система „хајмарс“ и 55 украјинских дронова;
▪️ Украјинска војска изгубила је до 510 војника у зони одговорности групе „Центар“;
▪️ Јединице групе „Исток“ заузеле су повољније положаје, украјинска војска изгубила је до 135 војника;
12:42 10.07.2024
Земље НАТО-а ће објавити своју намеру да обезбеде минимално основно финансирање од 40 милијарди евра током следеће године и обезбеде одржив ниво помоћи у области безбедности „како би Украјина победила“, саопштила је Бела кућа.
Самит НАТО-а (укључује 32 земље) се одржава у Вашингтону од 9. до 11. јула. Подршка Украјини је једно од главних питања састанка. Како појашњава Бела кућа, западни савезници су спремни да ојачају своју колективну подршку Украјини „у овом критичном тренутку за трансатлантску безбедност“ и поново потврде своју посвећеност будућности Украјине у НАТО-у.
Конкретно, након резултата Вашингтонског самита биће усвојене следеће иницијативе:
• појавиће се нова структура НАТО за помоћ Кијеву – НСАТУ. Она ће координисати напоре за опремање, обуку и развој украјинских оружаних снага у правцу пуне компатабилности са НАТО-ом;
• високи представник НАТО-а ће се појавити у Кијеву, који ће служити као координатор сарадње НАТО-а са високим украјинским званичницима;
• Савезници ће објавити своју намеру да обезбеде минимално основно финансирање од 40 милијарди евра током следеће године и обезбеде одржив ниво помоћи „како би Украјина победила“.
„Ови елементи, заједно са билатералном подршком савезника Украјини, чине мост ка будућем чланству Украјине у НАТО-у“, наводи се у саопштењу Беле куће.
12:28 10.07.2024
Оружане снаге Украјине гранатирале су Шебекино у Белгородској области Једна особа је погинула, док је седам повређено.
Оштећене су стамбене зграде и 20 аутомобила.
10:43 10.07.2024
Украјинске трупе поново су гранатирале Енергодар у Запорошкој области, оштећена резетрвоар за воду, изјавила је за Спутњик директор за комуникације Запорошке нуклеарке Евгенија Јашина.
„Украјински милитанти су напали град Енергодар. Стакло је поломљено", истакла је она.
Према речима губернатора Запорошке области Евгенија Балицког, у Енергодару дејствује ПВО. Гранатирањем је поремећено редовно снабдевање струјом, а могући су и прекиди у мобилним комуникацијама и интернету, упозорио је он.
10:39 10.07.2024
Украјина не може да уђе у НАТО док траје сукоб у Украјини, рекао је пољски председник Анџеј Дуда у интервјуу Вашингтон тајмсу.
Дуда је потврдио да „Украјина не може постати чланица НАТО-а“ док се њен сукоб са Русијом не оконча“, наводи лист.
Истовремено, према речима политичара, Украјина треба да буде примљена у алијансу као пуноправна чланица „што је пре могуће“.
Самит НАТО-а одржава се од 9. до 11. јула у Вашингтону.
07:43 10.07.2024
07:26 10.07.2024
Оштећен је енергетски објекат у Ровенској области, јавила је украјинска компанија Укренерго на свом Телеграм каналу.
„У неколико подручја нема струје у индустријским и стамбеним објектима“, наводи се у посту.
Напомиње се да је електроенергетски објекат напао дрон.
07:20 10.07.2024
Сједињене Државе и савезници ће Украјини испоручити пет стратешких и десетине тактичких система противваздушне одбране у наредним месецима, рекао је председник Џозеф Бајден на званичној церемонији отварања јубиларног самита НАТО-а у Вашингтону.
„САД, Немачка, Холандија, Румунија и Италија обезбедиће Украјини пет додатних стратешких система ПВО. У наредним месецима, Сједињене Државе и наши партнери ће Украјини обезбедити десетине додатних тактичких система ПВО", истакао је он.
Према речима шефа Беле куће, Сједињене Америчке Државе намеравају да учине Украјину приоритетном дестинацијом за испоруке система противваздушне одбране.
Кијев ће добити стотине ракета пресретача за ПВО. Како се наводи у заједничком саопштењу Вашингтона и његових партнера, Украјини ће бити испоручени амерички Патриоти и италијански системи САМП-Т, као и тактички системи Насамс, Хавк, Ирис и Гепард.
Русија је више пута изјављивала да западна војна помоћ не помаже Украјини и само продужава сукоб, а транспорт са оружјем постаје легитимна мета руске војске.
07:07 10.07.2024
„Протекле ноћи је спречен покушај кијевског режима да изведе терористички напад помоћу беспилотних летелица на објекте на територији Руске Федерације. Дежурни системи ПВО су оборили две беспилотне летелице изнад Белгородске и Вороњешке области“, саопштило је руско Министарство одбране.
Како је на свом Телеграм каналу појаснио губернатор Вороњешке области Александар Гусев, није било жртава нити материјалне штете од пада делова беспилотне летелице изнад региона.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала