- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Велика акција полиције: Хапшење због прања новца у привредном друштву „Аман“

© Sputnik / Лола ЂорђевићПолиција
Полиција - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2024
Пратите нас
По налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду у сарадњи са Одељењем за борбу против корупције МУП РС и Пореске полиције ухапшено је пет лица због постојања основа сумње да су извршили кривична дела Прање новца и Пореска превара у вези са порезом на додату вредност.
Сумња се да су они у периоду од 1. децембра 2021. године до 31. јула 2023. године преко фантомских фирми извлачили новац у износу од око 2 милијарде динара из привредног друштва “Аман”, који су даље пласирали у иностранство, нелегалну градњу и куповину непокретности у намери да прикрију незаконито порекло имовине, наводи се у саопштењу.
Више јавно тужилаштво у Београду је преузело на даље поступање предмет против пет окривљених који се водио пред Трећим основним јавним тужилаштвом због кривичног дела Грађење без грађевинске дозволе, након што се дошло до сазнања да се поред елемената тог кривичног дела у радњама осумњичених стичу и елементи кривичног дела Прање новца, које је у надлежности вишег јавног тужилаштва.
Преузет је и предмет из Другог основног јавнот тужилаштва у Београду које је вршило провере у вези са пореским кривичним делом.
Наредном о спровођењу истраге обухваћено је укупно 11 осумњичених од којих се пет већ налази у притвору, петоро је данас лишено слободе, док ће против једне осумњичене бити поднета кривична пријава у редовном поступку.
Данас су лишени слободе стварни власници фантомских фирми М. Б, Р. Б, Н. Б, Ј. А, и књиговођа М. С, док ће против А. А. бити поднета кривична пријава у редовном поступку.
У притвору се већ налазе заступник ПД “Аман” Н. П, М. Б, законски заступници пд “Аман Реал Естате” М. В. и К. С, као и двоје фиктивних инвеститора у градњу нелегалног објекта С. М. и М. Н.
Постоје основи сумње да су осумњичени преко мреже фантомских фирми подношењем лажних фактура извлачили новац из пд “Аман” који су потом подизали са рачуна фантомских фирми и део даље без основа пласирали у инистранство, у Кину.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала