Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Видим да су се закачили за нас и Бајден и Кларк“: Вучић им поручио - Србија неће бити ничији плен

© Tanjug / JADRANKA ILICАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 10.07.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија никог не дира и да никог неће дирати, али да је немогуће да ће икад бити било чији плен, као што је била 1999.
„Србија је озбиљна и одговорна и жели мир, али никоме неће дозволити да угрози слободу нашег народа и наше отаџбине“, поручио је председник током обиласка реконструисаног пута Студеница - Рудно и нови мост.
Он је додао да да ће ствари у свету бити све лошије.
„Видим да су се закачили за нас, и Бајден и Кларк...Моје је да им кажем да ми нећемо бити нечији плен“, истакао је он.
Коментаришући изјаву америчког председника Џозефа Бајдена да НАТО бомбардовање 1999. била интервенција да се спречи етничко чишћење Албанаца на Косову и Метохији, Вучић је одговорио да је Бајден рекао оно што је званична интерпретација свих западних сила које су учествовале у агресији на Савезну Републику Југославију.
„Нисам ја човек који би по том питању и по било којем другом питању могао тим великанима да држим лекције, али имам једно питање - које је више облик друштвене свести, морал. А добро ако сте тад спречавали етничко чишћење, иживљавајући се на једној малој земљи, над једним малим народом, вас 19, великих, моћних и јаких, па како исто тако вам не пада на памет да се иживљавате и да уђете одмах да нападнете Русију кад је ушла на територију суверене међународно признате Украјине, па да их уништите и да спречите освајање територије, све то што о њима говорите", рекао је Вучић.
Он је упитао како то кад Русија упадне у Украјину западне силе кажу да је то агресија, а кад они упадну на територију Србије, онда то за њих није агресија, него је спасавање.
"Чега? Кога? Али добро, то су историјска питања, нама су потребни добри односи са свима. Градићемо их и са Американцима и са Русима. Осим што их молим да једну малу лекцију о Србима и Србији науче, то је да слободу волимо више од свега и да не желимо да будемо понизни и да се додворавамо било коме", закључио је Вучић.
Упитан да прокоментарише изјаву пензионисаног америког генерала Веслија Кларка да је Србија руски пион на Балкану и да Вучић жели да створи Велику Србију, предеседник Србије је рекао наша земља није ничији пион, ни амерички, ни руски, нити било кога другог.

"Моја порука господину Кларку је - свако ко прати шта ради Србија, јасно му је да ми нисмо ничији пиони. Али како нисмо руски, тако нисмо ни амерички. И никада нећемо бити. Нити било чији други. Овде живи слободарски народ, који је увек поштовао, више од свега ценио и гинуо за своју слободу. Јер је знао да нема прече ствари од слободе. Слобода је од свих ствари најпреча. И то би било добро, да је ту лекцију још и 1999. савладао... Србија неће да служи никоме. И ни једној великој сили. Србија ће да служи само свом народу", поручио је Вучић.

Како је рекао, Весли Кларк је оставио свој неизбрисив траг на Балкану, а то је убијање нашег народа и наше деце.
"Мени је драго да они уживају у нападима на Србију јер то значи да смо оснажили и ојачали“, рекао је председник.
Вучић је данас обишао реконструисани пут Студеница - Рудно и нови мост, након чега је разговарао са мештанима. Обиласку радова присуствовао је и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић. Пре обиласка пута Вучић је обишао и манастир Студеница.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала