- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Борељ апеловао на Запад: Људи у Африци подржавају Русију и Путина – репрограмирајте их

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2024
Пратите нас
Становништво Африке подржава Русију, говорећи да је руски председник спасио Донбас, признао је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ у говору на Јавном форуму НАТО.
„Ако одете у афричке земље, видећете да у Африци људи подржавају Путина. Они кажу, Путин је спасио Донбас, сада ће доћи у Африку и спасити и нас такође“, нагласио је Борељ.
Он је истакао да не може да схвати шта се десило са њиховим главама.
Европски званичник је апеловао на Запад да „репрограмира те људе“.
Он је оценио да ће војска будућности морати да делује не на бојном пољу, већ у информационом и сајбер простору, као и да ће морати да се бави „репрограмирањем људи“.

ЕУ мора да удвостручи број војника

Поред тога, шеф европске дипломатије је истакао да је НАТО у својим новим одбрамбеним плановима навео да је неопходно да у Европи има око 300 хиљада војника високог степена готовости, истакавши да Европска унија тренутно има 150.000 и да треба да удвостручи напоре за припрему преосталог броја војника.
„Тренутно наше војне снаге из 27 држава имају 1,5 милиона војника, али само 10 одсто од њих се налази у стању оперативне готовости, односно око 150.000 војника. Како би се мобилизовало 300 хиљада, морамо да удвостручимо могућности. Ове људе је неопходно обучити и наоружати. То је озбиљан изазов за нашу индустрију“, оценио је Борељ.
НАТО је на самиту у Виљнусу 2023. године усвојио нове планове за повећање војног присуства у близини руских граница, јачање нивоа координације међу војним ресорима држава чланица и колективне команде Алијансе, као и за повећање борбене готовости НАТО јединица.
Шеф војног комитета НАТО, адмирал Роб Бауер је изјавио да овакви планови Алијансе отварају „нову еру колективне одбране“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала