- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Након одлуке о Јахорини, још значајнија одредба Закона о непримењивању одлука крњег Суда

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2024
Пратите нас
Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Уставни суд БиХ пожурио да објави одлуку у предмету У-6/24, која се односи на оцену уставности Одлуке о начину и условима продаје непокретности у својини Српске које се налазе у оквиру посебног подручја Јахорина, јавним надметањем – лицитацијом.
„Подсећањем да је Законом о привременој забрани располагања имовином БиХ прописано да привремена забрана располагања имовином остаје на снази до ступања на снагу закона на нивоу БиХ којим се уређују права својине и управљања имовином, а који би усвојила Парламентарна скупштина БиХ, односно све док високи представник другачије не одлучи, Уставни суд, који нема легитимитет јер нема судија са територије Републике Српске, показује да ни одредбе Устава БиХ не поштује јер очигледно да своје одлуке заснива на досадашњој пракси, цитирајући одредбу и каже "док високи представник другачије не одлучи". Толико о коначности и обавезности одлука тог суда“, рекао је Додик.
Он је нагласио да Суд, који још ради као да је пандемија ковида 19 и седнице одржава онлајн, не смета што нема судија из Републике Српске, те могу и олајн судије да доносе онлајн пресуде.
„Подсетићу да 2001., када годину и по нису биле изабране српске судије у Уставни суд БиХ, тај суд није ни заседао јер су тадашње судије који су били дипломирани правници и који су читали Устав БиХ знали да нема суда без свих девет судија“, навео је председник Српске за Срну.
Наводећи да се правилима Уставног суда у Члану 12 прописује да се "Мало веће састоји од председника Уставног суда и два потпредседника из реда судија које су изабрали надлежни законодавни органи ентитетā", Додик је нагласио да нема Малог већа и нема судије - потпредседника кога је изабрала Народна скупштина Републике Српске, али ту су очито неки други.
„Ни у овом случају не поштују се ни Устав ни Правила“, указао је Додик.
Када се види какве, како и на који начин се доносе одлуке у Уставном суду БиХ, истакао је Додик, још више добија на значају одредба Закона о непримењивању одлука Уставног суда БиХ која каже: "Одлука којом су Правила Уставног суда измењена и одлуке Уставног суда БиХ, донесене након измена Правила Уставног суда БиХ, неће се примењивати и извршавати на територији Републике Српске", преноси РТРС.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала