- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Надмашили Г7: БРИКС постао један од највећих економских центара света

© Sputnik / Grigory Sysoev / Уђи у базу фотографијаЛого БРИКС-а на Самиту у Јоханесбургу
Лого БРИКС-а на Самиту у Јоханесбургу - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2024
Пратите нас
За 15 година постојања група БРИКС је постала један од највећих економских центара света – удео земаља БРИКС у светској економији већ премашује удео земаља Г7 и тај јаз ће се само повећавати, изјавио је председник Државне думе Русије Вјачеслав Володин.
„Чланице БРИКС су упркос санкцијама и изазовима побољшале своје позиције (према ажурираним подацима Светске банке за 2023. годину). Русија је постала четврта у свету по паритету куповне моћи и остаје прва економија Европе. Кина је заузела прво место на ранг листи, Индија – треће. Бразил се попео на седмо место. Међу првих 25 су и бројне нове чланице БРИКС-а: Египат (17), Саудијска Арабија (18), Иран (22)“, наводи Володин.
Такође подсећа да је удео држава БРИКС у светском БДП-у по паритету куповне моћи порастао на 36,8 одсто, премашивши показатељ Г7 (29 одсто).
Володин оцењује да су позиције економија западних земаља ослабиле због незаконитих санкција и трговинских ратова које су саме покренуле.
САД су пале на друго место и годинама не могу да поврате своју пређашњу позицију. Немачка је испала из топ пет, Француска и Велика Британија су на ивици да испадну из првих десет“, додаје председник Думе.
По његовим речима, Вашингтон и Брисел су урадили све да прекину међународне економске односе који су грађени деценијама.
„Њихова политика санкција и покретања трговинских ратова довела је до формирања нових тачака раста у свету. САД су, борећи се за своју хегемонију, мешајући се у унутрашње послове других земаља, примењујући двоструке стандарде, саме створиле ситуацију у којој су многе земље изабрале пут заштите суверенитета, равноправног дијалога и међусобне сарадње“, поручио је Володин.
У Санкт Петербургу почиње јубиларни 10. Парламентарни форум БРИКС у оквиру којег је планирано да се разговара о предлозима и иницијативама које треба да помогну у побољшању квалитета живота грађана земаља БРИКС-а.
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала