- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Палићки филмски фестивал - референтна слика савремене европске кинематографије

© Моника ХусарУчесници конференције за медије поводом 31. Фестивала европског филма Палић
Учесници конференције за медије поводом 31. Фестивала европског филма Палић - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2024
Пратите нас
Тридесет први Фестивал европског филма Палић, који се одржава од 20. до 26. јула на Палићу и у Суботици, представиће ове године 150 филмова, разврстаних у 17 селекција. Упркос финансијским проблемима организатори су се, како су истакли, потрудили да овогодишњи фестивал понуди референтну слику најновије европске филмске продукције.
Фестивал ће, како је најавио програмски директор фестивала Мирослав Могоровић, бити отворен премијерном пројекцијом филма „Сва лица доброте“ Јоргоса Лантимоса, који ће српска публика видети свега неколико месеци након премијере на Канском филмском фестивалу.
Могоровић је истакао да је реч о триптиху у чијем је средишту човек који покушава да преузме контролу над својим животом, полицајца који је узнемирен што се његова жена, пошто је нестала, вратила као потпуно другачија особа. У филму играју Ема Стоун, Вилијем Дефо, Џеси Племонс, Маргарет Кволи и Хонг Чау.
Према речима Мирослава Могоровића, овогодишњи фестивал ће, упркос финансијским проблемима с којима се суочио услед кашњења објаве резултата конкурса Министарства културе Србије за културне пројекте, у разноврсним селекцијама приказати „више него референтан“ пресек савремене европске кинематографије.
„Трудимо се да сваке године будемо први излог Србије у свет фестивала који се догађају током актуелне године. У нашој селекцији су филмови који су били приказани на фестивалима од Берлина до Кана. Свакако смо успели да направимо нешто на шта смо поносни у овим условима, с обзиром на непознанице у реализацији“, истакао је Могоровић.
Он је додао да програм представља „леп баланс“ аутора који су етаблирани и на европској и на светској сцени, и дебитаната који су својим остварењима обележили светске фестивале.
Председник Савета Фестивала европског филма Палић Душан Ковачевић је поручио да ће Палић и ове године бити центар европског филма у који ће доћи бројни филмски ствараоци, док је директор Фестивала Радослав Зеленовић истакао да су се организатори трудили да фестивал не изневери своју традицију и да ће по избору филмова и програма бити на истом нивоу као и свих протеклих година.
Говорећи о проблемима с којима се Фестивал европског филма Палић суочава не само ове године, него практично пред свако своје издање, извршни продуцент манифестације и директор Отвореног универзитета Суботица Илија Татић је истакао да би једно од решења финансијских проблема не само овог фестивала, него свих културних манифестација, било увођење олакшица за привредни сектор, који би се тиме подстакао да више улаже у културу.
Главну такмичарску селекцију овогодишњег Фестивала европског филма Палић чине филмови „Седамдесет осам дана“ Емилије Гашић из Србије, француски „Добри Јеврејчић“ Ноеа Дебреа, „Андреина љубав“ Мануела Мартина Куенке из Шпаније, хрватско остварење „Прослава“ Бруна Анковића, „Девојка с иглом“ Магнуса фон Хорна из Данске, „Калманов дан“ мађарског редитеља Саболча Хајдуа, „Светлост бледи“ Федона Папамихаела из Грузије.
У конкуренцији за главне фестивалске награде су и филмови „Синови“ Густава Мелера из Данске, „Човек магнет“ Густа ван дер Бергеа из Белгије и „Кад сване дан“ исландског редитеља Рунара Рунарсона.
Ван конкуренције ће бити приказан и филм „Други чин“ француског редитеља Квентина Дипијоа.
Селектор главног такмичарског програма је Николај Никитин, а у жирију су редитељ Бојан Вулетић, продуценткиња из Немачке Бетина Брокемпер и културни аташе Литваније у Шведској Лијана Руоките-Јонсон.
У такмичарској селекцији програма „Паралеле и судари“ биће приказани филмови у селекцији Јулије Синкевич, а међу њима су „Осам погледа на језеро Бива“ (Естонија) Марка Рата, „Босански лонац“ Пава Маринковића из Хрватске, литванско остварење „Пет и по“ Томаса Венгриса, „Заувек, заувек“ Ане Бурјачкове из Украјине и „Ране оклевања“ Селмана Наџара из Турске.
У том програму ће бити приказани и филмови „Упркос гравитацији“ Фесоса Андраша из Мађарске, „Кјука пред крај лета“ Костаса Карамунтаниса из Грчке, „Паноптикон“ Џорџа Сихуралидзеа из Грузије, „Осмех судбине“ Анджеја Јакимовског из Пољске и „Светла“ Беате Парканове из Чешке.
У оквиру пратећег програма фестивала, у галерији Отвореног универзитета Суботица биће постављена изложба посвећена глумцу Бати Живојиновићу, а сваке фестивалске вечери у башти биоскопа „Абазија“ на Палићу одржаваће се концерти.
Биће организована и међународна радионица филмске критике с полазницима из девет земаља, панел дискусија о положају жена у филмској индустрији и други програм.
Током фестивала биће додељене и традиционалне награде „Александар Лифка“ за изузетан допринос европској кинематографији, а овогодишњи добитници су глумица Аница Добра, директор фотограгије Федон Папамихаел и редитељ Адемир Кеновић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала