- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: „Златна милијарда″ користи силу и уцене како би сачувала своју доминацију

© POOL / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин
Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2024
Пратите нас
Запад прибегава сили, једностраним санкцијама и уценама како би сачувао доминантну позицију у свету, изјавио је председник Русије Владимир Путин.
„Они (Запад) данас теже да утврде некакав поредак. Упркос принципима међународног права користе мере принуде, једностране санкције, селективну примену правила трговине, уцене“, рекао је руски лидер, обраћајући се на 10. Парламентарном форуму БРИКС.
Како је истакао, Запад ради супротно историјској логици, а често чак и на штету дугорочних интереса сопственог народа, намером да уведе одређени поредак на бази својих правила који нико није видео, нико никада није прихватио.
По његовим речима, чланице БРИКС-а суочавају се са отпором држава „златне милијарде“.

„Напори чланица БРИКС-а и других земаља у развоју наилазе на жесток отпор владајућих елита држава, такозване „златне милијарде“, рекао је Путин.

Он је истакао да постоји могућност да се у будућности створи парламент БРИКС-а.
„Да, БРИКС још нема своју институционализовану парламентарну структуру, али верујем да ће у будућности ова идеја дефинитивно бити реализована“, рекао је Путин.
Председник је подсетио да је ове године број учесника форума порастао на десет, Русија, као председавајући, улаже напоре да се нове чланице ефикасно интегришу у механизме БРИКС-а.
Руски лидер је рекао да „БРИКС одражава интересе и тежње држава и глобалног југа и глобалног истока и присталица Русије у целом свету, а њихов број је изузетно велики и стално расте“.
„Велику пажњу посвећујемо повећању удела националних валута у трговини и инвестицијама, као и развоју безбедних и поузданих финансијских инструмената и механизама за међусобне обрачуне“, казао је Путин.
Десети парламентарни форум БРИКС-а одржава се 11-12. јула у Санкт Петербургу. Тема састанка је „Парламентарна димензија БРИКС-а: Изгледи за јачање међупарламентарне сарадње“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала