- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Распоређивање далекометних ракета САД у Немачкој – погрешна процена

© Sputnik / Vladimir VyatkinТројицка кула, Кремљ, Москва
Тројицка кула, Кремљ, Москва - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2024
Пратите нас
Одлука о размештању америчких ракета дугог домета на територији Немачке од 2026. године је груба погрешна процена обе земље, изјавио је за Спутњик шеф делегације Русије на преговорима о питањима војне безбедности и контроле над наоружањем у Бечу, Константин Гаврилов.
Дипломата је додао да то показује свету да су Вашингтон и Берлин усредсређени на подривање међународне безбедности и стратешке стабилности.

„Свесно или несвесно, амерички стратези воде ка томе да са техничке и теоретске тачке гледишта управо Европа ризикује да постане евентуално поприште заоштравања војно-политичке напетости са катастрофалним последицама. Зар Немачкој и другим европским државама таква перспектива одговара? Зар је митска НАТО солидарност њима важнија од безбедности милиона европских грађана“, истакао је дипломата, коментаришући планове за распоређивање далекометних ракета САД на територији Немачке од 2026. године.

Он је нагласио да, са војног становишта, НАТО повећава претње по безбедност, којима ће Русија бити принуђена да парира.
Дипломата је подсетио да је Москва увела једнострани мораторијум на распоређивање копнених ракета средњег и малог домета, али, према његовим речима, „након провокативних корака америчко-немачког ‘споја’очигледна реакција ће бити адекватан војни одговор“.
„У условима тоталне милитаризације размишљања у политичким круговима у САД и Немачкој ово ће бити отрежњујући сигнал за дрске непријатеље наше земље“, објаснио је шеф руске делегације.
Одступање Запада од докумената о контроли наоружања и тежња ка „стратешком поразу“ Русије прете сукобом нуклеарних држава.
Западне земље настављају да троше милијарде на украјинску кризу, јер она враћа НАТО функцију заштите од претњи са Истока, приметио је Гаврилов.
Према његовим речима, управо зато западне владе настављају да „бацају милијарде долара пореских обвезника земаља ЕУ и НАТО у црну рупу украјинске кризе“.
Он је подвукао да је подстицање милитаризације и нацификације Украјине од стране Северноатлантске алијансе довело до европске безбедносне кризе.
„Пумпајући Кијев оружјем, западне земље крше принципе ОЕБС-а, који се тичу предаје конвенционалног наоружања и контроле над преносивим ПВО системима“, оценио је дипломата.
Такође, Запад користи ОЕБС као средство медијског рата против Русије, закључио је Гаврилов.
Пентагон је раније саопштио да ће Сједињене Америчке Државе од следеће године почети распоређивање далекометних ударних система у Немачкој, укључујући хиперсонично оружје.
МИП Русије - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2024
РУСИЈА
Русија припрема војни одговор: Реаговаћемо хладнокрвно
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала