- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Гаф до гафа: Невероватни Бајденови лапсуси на једном месту /видео/

© AP Photo / Matt RourkeЏозеф Бајден
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2024
Пратите нас
Демократски званичници и бирачи позивају председника Џозефаа Бајдена да се повуче из председничке трке услед забринутости због његових година и способности, али и све чешћих лапсуса, а британски Скај њуз данас је издвојио његове најинтересантније гафове протеклих година.
Закључујући уводно излагање на самиту НАТО у Вашингтону, Бајден се обратио украјинском председнику Владимиру Зеленском рекавши: "Сада желим да дам реч председнику Украјине, који има толико храбрости колико и одлучности", а затим додао: "Даме и господо, председник Путин".
Међутим, након тихог аплауза и шока у сали амерички председник је покушао да се исправи.
„Председник Путин... Он мора да победи Путина. Председник Зеленски“, рекао је након тога Бајден.
Бајден је касније на прес конференцији, после самита НАТО-а у Вашингтону, направио још један лапсус: "Слушајте, не бих изабрао потпредседника Трампа да буде потпредседник да није квалификована да буде председник, тако да почнимо с тим".
Бајден је то рекао одговарајући на питање новинара Ројтерса да ли има поверења у Камалу Харис, актуелну потпредседницу САД.
На самиту НАТО-а, чинило се да је председник САД помешао ''шефове кабинета'' са ''шефом војске'', направивши трећи гаф у говору те вечери.
Немачки канцелар Олаф Шолц стао је у одбрану Бајдена, уз оправдање да се лапсуси дешавају свакоме, преноси Скај њуз.
Бајден је недавно рекао да је поносан што је прва црна потпредседница Америке, такође мислећи на Камалу Харис.
У фебруару, председник Бајден је погрешно тврдио да се састао на самиту Г7 2021. године са француским председником Франсоом Митераном, који је умро 1996. године.
Исте недеље је рекао да је о нередима у америчком Капитолу, који су се десили 2021. године, разговарао са немачким канцеларом Хелмутом Колом, који је преминуо 2017., подсећа Скај њуз.
Прошле године, председник САД је помешао име рагби тима Новог Зеланда ''Ол Блекс'' са британским паравојним снагама Блек енд Тенс током посете Ирској.
Када је вршио функцију потпредседника 2015. године, направио је непријатну шалу када је тадашњи ирски премијер Енда Кени посетио његову кућу у Вашингтону на Дан Светог Патрика.
''Свако ко носи наранџасту боју, нисте добродошли! Само се шалим“, рекао је Бајден, носећи зелену кравату у част празника. Наранџаста је боја која се повезује са протестантском већином у Северној Ирској, док зелену користе углавном католички ирски националисти.
Једном приликом, Бајден је похвалио бившу председницу Представничког дома Ненси Пелоси због њеног доприноса побољшању економије током Велике депресије, која се догодила почетком 1930-их година, мислећи на кризу након краха берзе 2008.
Такође, током говора 2020. године, чинило се да председник има потрешкоће у цитирању Декларације независности.
''Сматрамо да су ове истине очигледне, да су сви мушкарци и жене створени од стране, ух, знате, знате у чему је ствар'', изјавио је председник САД,.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала