- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Мандић иницирао идеју обнављања Његошеве капеле на Ловћену

© Sputnik / Лола ЂорђевићАндрија Мандић
Андрија Мандић - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2024
Пратите нас
Председник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић иницирао је данас идеју обнављања Његошеве капеле на Ловћену, рекавши да је црногорско друштво довољно зрело да реализује ту, како је навео, племениту идеју која ће довести до помирења и окупљања људи.
Мандић је данас у Владином дому на Цетињу приредио свечану церемонију поводом доделе Тринаестојулске награде која је раније уприличена у Скупштини Црне Горе добитницима за 2024. годину: књижевнику Андрији Радуловићу, сликару Браниславу Банету Секулићу и доктору богословских наука Николи Маројевићу, као и Драгану Копривици, овогодишњем добитнику Тринаестојулске награде за животно дело.
„13. јул као датум и идеја, представља саму суштину Црне Горе. Он је спој вековне борбе за слободу и идеје о стварању суверене и међународно признате државе нашег народа на темељима историјског завета који је управо сачуван и његован на Цетињу и старој Црној Гори“ казао је Мандић, преноси РТЦГ.
Он је истакао да је кључну улогу у стварању, али и спровођењу националне идеје о ослобођењу и уједињењу јужно-словенских народа водила светородна лоза Петровић Његош.
„Његошев завет, да буде сахрањен у капели на Ловћену, том пијемонту са којег су се могла видети два царства која су у датом моменту окупирала јужнословенске народе, не би ли то наизглед мало, али метафизички велико здање служило као светионик слободе пут којег ће гледати и јунаци на Вучјем долу, хероји на Фундини, устаници у Невесињу, као и ослободиоци током Балканских ратова и соколови Мојковачке битке 1916“, подсетио је Мандић додајући да су пут Ловћена гледали и устаници који су 13. јула 1941. године подигли високо тробојницу, симбол слободе, једнакости и братства, ставивши по страни све идеолошке и друге разлике, вођени духом својих предака.
„Обнављање Његошеве заветне капеле на Ловћену је идеја коју је прво покренула наша Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве и наш блаженопочивши Митрополит Амфилохије. Сматрам да смо данас довољно зрели као друштво и заједница да реализујемо ту племениту идеју која ће довести до помирења и окупљања људи у Црној Гори и желим да искористим ову прилику да је као председник Скупштине Црне Горе јавно иницирам!“, нагласио је Мандић.
Казао је да ће се тиме што се на Ловћену неће више ништа рушити, него градити, послати порука за нове нараштаје у Црној Гори да ће наша земља бити по мери свих њених грађана и у њој ће, баш као и на Ловћену, бити места за све.
Свечаности поводом овогодишње доделе Тринаестојулске награде у Владином дому на Цетињу присуствовали су посланици, представници судске и законодавне власти, црквени великодостојници и представници дипломатског кора.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала