- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Окренули плочу: Јапан више не мисли да је Русија „изгубила војну моћ“

© Sputnik / Natalia Seliverstova / Уђи у базу фотографијаПанорама Токија, главног града једне од највећих економских сила света.
Панорама Токија, главног града једне од највећих економских сила света. - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2024
Пратите нас
Јапанско Министарство одбране објавило је годишњи извештај о одбрани земље, такозвану „Белу књигу”, у којем је војни ресор ревидирао процену борбене ефикасности руске војске. Токио више не сматра да је Москва „изгубила војну моћ у Украјини“, следи из анализе годишњег извештаја.

У прошлогодишњем извештају о руској војној операцији у Украјини Јапан је тврдио да је „Руска Федерација нападом на Украјину изгубила војну снагу“, да ће њена моћ „убудуће опадати“ и да би то, „вероватно, могло довести до промене у равнотежи војних снага са околним државама“. Међутим, ове године се та реторика приметно променила.

„Поред упорног отпора који је Украјина и сама пружила, светска заједница је заједнички увела санкције и наставља да пружа подршку тој земљи. Ситуација је таква да треба приморати Русију да плати високу цену“, наводи се у овогодишњем извештају.
Истиче се да је Русија, упркос санкцијама, способна да дугорочно води војне операције.
„Чак и под санкцијама, Русија ће моћи да настави да производи муницију и наоружање у довољним количинама на нивоу технологија бившег Совјетског Савеза, што указује на то да ће Русија још дуго моћи да настави са борбеним дејствима“, наводи се у извештају.
Такође тврде да је Русија 2023. године успела да учетворостручи производне капацитете своје војне индустрије, те да повећава темпо поправке и производње сваког типа наоружања.
Издвајамо најважније тезе годишњег извештаја:
▪ У Индо-пацифичком региону је могуће да дође до ситуације сличне сукобу у Украјини;
▪ Посебна пажња је посвећена развоју новог руског наоружања и повећању бројности војске;
▪ Напредне технологије (вештачка интелигенција, хиперсонично, ласерско оружје) су означене као фактор који мења правила игре у рату;
▪ У Министарству одбране Јапана појавиће се нова структура – ​​здружена оперативна команда;
▪ Даље јачање сарадње са НАТО-ом сматра се важним, а савез са САД је основа националне одбране;
▪ У извештају се предвиђа убрзање војне модернизације Кине, а наредних 10 година сматра се изузетно важним за дефинисање исхода конкуренције између САД и Кине;
▪ Равнотежа војне моћи између Кине и Тајвана наставља да нагиње у страну Пекинга;
▪ Остаје непромењен став о способности Северне Кореје да изведе нуклеарни напад;
▪ У делу посвећеном Блиском истоку не наводе се подаци о погинулима и рањенима у Појасу Газе, али се говори о важности мира;
Бела књига одбране је годишњи извештај Министарства одбране Јапана о ситуацији у свету са становишта одбране земље, као и о активностима снага самоодбране у протеклој години и главним трендовима у свету и у одбрамбеној сфери Јапана. Бела књига је први пут објављена 1970. године и објављује се сваке године од 1976. године. Књига није стратешки документ, већ преглед годишњег развоја у области одбране и активности јапанских снага за самоодбрану.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала