- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Почео Сомборски филмски фестивал

© Фото : Уступљено СпутњикуСомборски филмски фестивал од 11. до 14. јула
Сомборски филмски фестивал од 11. до 14. јула - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2024
Пратите нас
Сомборски филмски фестивал отворен је остварењима "Још један дан“ редитеља Радивоја Буквића и "Руски конзул“ Мирослава Лекића, саопштили су данас организатори.
Фестивал је у четвртак званично отворио Буквић, а градоначелник Сомбора Антонио Ратковић је Анити Лаушевић уручио награду "Специјални Ернест" за допринос добрим филмовима, која је постхумно припала њеном супругу глумцу Жарку Лаушевићу (1960-2023), наведено је у саопштењу.
"Глумац попут Лауша, заувек ће бити вољен и цењен, и остаће најомиљенији југословенски глумац. Играо је веома различите ликове које су све имале његов, Лаушев печат", оценио је у обраћању Радослав Зеленовић, некадашњи директор Југословенске кинотеке.
© Фото : Сомборски филмски фестивал уступио Спутњику/Небојша БабићГлумац Жарко Лаушевић
Глумац Жарко Лаушевић - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2024
Глумац Жарко Лаушевић
Буквић је на свечаности у Атријуму Градске куће рекао да је његов редитељски првенац искорак и продужетак глумачког посла, и изразио задовољство што кратки филм инспирисан животом његове баке Јелке, доживљава премијеру у његовом родном граду.
Током 6. Сомборског филмског фестивала до 14. јула биће приказано 14 остварења у четири селекције, а директорка фестивала Ксенија Јанковић је на отварању истакла да је ово издање другачије од претходних јер фестивал враћају првобитној замисли да буде посвећен "породици народа панонско подунавске регије".
Фестивал ће доделити награду "Ернест” за најбољи филм, као и признање "Боер” за најбољу глумицу и најбољег глумца, а у селекцији филмова младих аутора "Боер” за најбољи филм.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала