- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија показала у УН делове дрона којим Украјина гађа Запорошку нуклеарку /видео/

© AP Photo / John MinchilloПрви заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански
Први заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2024
Пратите нас
Заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански на седници Генералне скупштине УН показао је делове дрона којим је Украјина у априлу извела напад на Запорошку нуклеарну електрану.
Он је подсетио да је генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси формулисао седам принципа осигуравања нуклеарне безбедности, као и пет теза за осигуравање безбедности у нуклеарки.
„Један од тих принципа – о недопустивости напада на електрану, Украјина редовно крши, у шта могу да се уведе експерти агенције који се налазе у електрани. Има довољно доказа за то. У рукама држим део украјинског дрона којим је изведен напад на Запорошку нуклеарку 7. априла ове године. Нећу улазити у детаље ових редовних и бројних напада – наша земља редовно шаље информације о реалном стању у Запорошкој електрани и околној територији у СБ УН, Секретаријат ИАЕА и међународној заједници“, рекао је Пољански.
Након обраћања руског дипломате, Генерална скупштина је одобрила резолуцију којом се од Русије тражи да повуче трупе са територије нуклеарке и да је преда под контролу Кијева. Резолуција није правно обавезујућа, усвојена је са 99 гласова, девет земаља је било против (Русија, Белорусија, Бурунди, Северна Кореја, Куба, Мали, Никарагва, Сирија и Еритреја), а 60 уздржано.
Пољански је након тога рекао да је усвојена резолуција политизовани пројекат који може само да охрабри присталице рата у Европи, САД и Украјини.
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала