Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић по тачкама објаснио на који начин желе да униште Србију

© Tanjug / JADRANKA ILIĆАлександар Вучић
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 12.07.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању нацији из Палате "Србија" да је Србија јуче била изложена најдиректнијим претњама, које су се чуле у Сребреници. Поручио је да Србија неће насести на провокације. Председник је такође по тачкама навео на које све начине желе да униште Србију.
Он је поручио да се Србија сусреће са политичким изазовима које није ни створила, нити је одговорна.
"Сукоб у Украјини многи су у окружењу покушали да искористе за напад на Србију. Ми смо пре 24 сата имали прилику да пратимо догађаје у Сребреници. И уместо да то буде прилика за речи помирења, Србија, њени грађани и српски народ били су изложени поградама, неистинама, директним претњама. У току две и по године могли сте да чујете безброј пута да се Србија наоружава, спрема са ратне сукобе", рекао је председник.
Он је затим по тачкама навео на које све начине желе да униште Србију
1. Морално сакаћење
Председник је навео да се морално сакаћење Србије ради на више начина, првенствено преко историјског ревизионизма, у оквиру кога је, како је навео, потребно заборавити на Јасеновац, Јадовно и остала стратишта Срба, а све време је потребно говорити о српској агресији и српској кривици за распад Југославије
Вучић је навео да се то одвија и преко изјава из региона да је Србија руски агент (прокси), преко лажног оптуживања Србије да жели рат, иако, како је истакао, Србија само то не жели ни по коју цену.
Додао је да се тај процес одвија и преко оптужби из иностранства да у Србији постоји недостатак демократије и да влада диктатура, не би ли се показао један свеукупни антизападни приступ Србије и не би ли се тражила од запада априори подршка за даље акције против наше земље
2. Економско слабљење
Навео је да је ово је озбиљан план који се спроводи, а да би се то остварило потребно је економско слабљење Србије.
"Успоравање европских интеграција Србије", то раде и земље из окружења и земље које су чланови ЕУ и које нису. Затим јадарит - где ми морамо да успоримо свој економски раст и то се врло лукаво ради", навео је он.
3. Политичко-медијска агресија
За све то је потребна политичко медијска агресија, како је рекао, иде кроз:
"Код нас можете да чујете да сам убица диктатор, а код других не можете да чујете неупоредиво мање ствари" - рекао је Вучић и указао на оргназивану акцију медија у Сарајеву, Подгорици, Загребу, Приштини.
"Све ће бити Вучић полудео, побеснео, ставиће ми да су ми уши клемпаве, иако нису. Шта год добро урадите, то мора да се прикрива", каже Вучић.
4. Призивање сукоба уз интервенцију НАТО
Четврта ствар је, како је рекао, прижељкивање сукоба, плус интервенција НАТО.
"То вам је заједничко за све. Они чекају прилике, НАТО није смео да нападне Русију, али пошто је Србија сувише мала, није нуклеарна сила, зато је важно да за њих да Србију испровоцирају, како би НАТО могао да интервенише, не би ли Србија коначно била сломљена", навео је он.
5. Крај Србије
"На крају би уследио крај Србије и они би рекли да су успели. До када год Србија не испуњава њихове жеље, неће бити по њиховом суду мира на Балкану", објаснио је Вучић.

Нећемо да наседамо на провокације из БиХ нити да ратујемо са Бошњацима

Вучић је навео да Србија неће да наседа на провокације које долазе из БиХ нити да ратује са Бошњацима.
"Ја вам сад отворено кажем - ми нећемо да ратујемо против вас. Можете да радите шта хоћете, можете да измишљате, можете да провоцирате колико хоћете, а ми нећемо да ратујемо против вас. Ми нећемо да ратујемо против Бошњака. И то је моја порука и Бошњацима у Србији и Бошњацима у Босни и Херцеговини", нагласио је Вучић.
Истакао је да ћемо све од себе да дамо да то избегнемо.
"Надам се да им неће пасти напамет да укину Републику Српску и да убијају српски народ. Ми нећемо да наседамо на њихове провокације. И нећу сваки дан да морам да објашњавам да нећемо да наседамо на њихове провокације - сваки дан да морам да објашњавам некоме колико је српска наменска индустрија већа и јача од наменске индустрије БиХ", рекао је Вучић.
"Видите, они би да нам кажу - не, не, ми смо много јачи, ми ћемо сад вас. Ја нећу да причам на такав начин. И нећу да им објашњавам колико је тачно да се однос снага променио. Само што ја о томе нећу да говорим, јер то није у њихову корист. А мене то не интересује као тема", рекао је Вучић.

Вучић: Изјава Сакса о бомбардовању Србије веома вредна

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је изјава професора Универзитета Колумбија Џефрија Сакса да је циљ НАТО бомбардовања Србије био да се Србија разбије, веома вредна и важна изјава.
"Он је ту рекао једну важну ствар, поред кршења Повеље УН, да је то урађено да се разбије Србија, да је то био циљ а не хуманитарна катастрофа - суштина разбијања Србије и узимање територије. Да ли је ту прича о бази. И данас се те последице виде", рекао је Вучић новинарима.
Према његовим речима, биће све више таквих истина и ми ћемо инсистирати на њима.
"Битно је да не ширимо мржњу ни према коме, а хоћу да говорим о миру, напретку, економским резултатима, да решимо природни прираштај, али свакако велика мука и проблем и да се бавимо крупним питањима, очувању стопе раста. Инфлација је пала на 3,8 одсто, нисмо још задовољни, у јулу је било повећање због скока цена нафте. Морамо да је спустимо испод три одсто", рекао је Вучић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала